ABD kaynaklı Ticaret Savaşında, ABD'nin Meksika ile anlaşma sağlaması ekonomik çevrelere nefes aldırırken AB'den ithal edilen otomobillere yönelik yaptırımlara başlayacağını açıklaması tansiyonu yükseltmeye devam etti.

Jackson Hole ekonomi sempozyumunda konuşan Fed Başkanı Powell, işgücü piyasasındaki olumlu görünümün sürmesi halinde kademeli faiz artışlarına devam edileceğini belirtmesi ise gelişmekte olan ülkelerin endişelerini artırdı.

Sistemi kuran ve işleten, oyun oynanırken kurallarını tüm itirazlara rağmen kendi çıkarları doğrultusunda değiştiriyor, değiştirecek.

İşsizlik

Ülkemizde işsizlik sorunu vardır, bu bir gerçek. Ancak diğer bir yandan da nitelikli ara teknik eleman tedarik sorunu vardır. (Operatör, kaynak inspektörü, CNC vb makine operatörü ) Bu iki tespitin haricinde özellikle hizmetler sektöründe ihtiyaç duyulan insan kaynağına iş beğenmemezlik veya tatmin edememezlik kaynaklı erişim sorunu var. Hizmetler sektöründe personel ilanlarına dönüş oldukça zayıf. İş arayan gençlerimizin sahadaki gerçekleri görerek mesleki beklentilerini revize etmeleri, daha gerçekçi yaklaşımlar içerisinde olmaları sürecin bir gerçeği.

Yerli Malı Yurdun Malı, Herkes Bunu Kullanmalı

Teknolojide ve üretimde dışa olan bağımlılığımızın sürdürülebilir bir yol olmadığını sanırım toplum olarak anlamaya başladık. Onlar üretsin biz tüketelim, bir yere kadar. Gelinen noktada yerli ve milli ürünler, teknolojiler üretebilmek konusunda toplumsal bir mutabakat sağlanmış ve uygulamaya geçilmiştir. (Stratejik Teşvik Belgelerinin verilmesi) Ancak yerli ve milli üretim yapmak yetmiyor, bu ürünleri ve teknolojileri kullanıcılarımızın tercih ederek satın alması gerekiyor. Ülkemizin iç ticaret rakamlarında ciddi bir paya sahip olan Kamu'nun bu tüketimde tercihini yerli ve milliden yana kullanması, vatandaşlarımıza örnek olması gerekiyor. Değerli Kamu yöneticilerimizin geleneksel alışkanlıklarını bir yana bırakarak yerli ve milliden yana inisiyatif kullanmaları, ülkemizin içinde bulunduğu durumu dikkate aldığımızda keyfi değil mecburiyet arzetmektedir.

Tasarruf

Ülkemizin mevduat sıkıntısı malumunuz. Bu mevduat sıkıntısını çözemediğimiz müddetçe, dış finans kuruluşlarına ve IMF, EBRD vb sistem aktörlerine el açmaya , direktif almaya devam edeceğiz. Mevduat biriktirmek ve kaynak oluşturmak konusunda tüm kurum , kuruluş ve vatandaşlarımızın ortak stratejide hareket etmesi orta ve uzun vadede ülkemizin gelişimi açısından stratejik bir öneme sahiptir.

Çok Konuşma, Çözümü Anlat Ya Da Çözümün Bir parçası Ol

İçerisinde bulunduğumuz durum yıkıcı eleştirel yaklaşım yerine yapıcı eleştirel yaklaşımın olması gerektiği, çözüm önerilerinin konuşulduğu, çözümün ve çıkışın arandığı bir atmosferi gerektiriyor. Aksi davranışların ülkemize yararı olmayacağı gibi getireceği zararı kestirebilmek oldukça güç.

Yazımızı bir Hintli Ressamın hikayesi ile bağlayalım.

'Hindistan da çok ünlü bir ressam varmış. Herkes bu ressamın yaptıklarını kusursuz kabul edecek kadar beğenirmiş.Ve onu 'Renklerin Ustası' anlamına gelen Ranga Çeleri olarak tanısa da;kısaca Ranga Guru derlermiş.
Onun yetiştirdiği bir ressam olan Raciçi ise artık eğitimini tamamlamış ve son resmini yaparak Ranga Guru'ya götürmüş ve ondan resmini değerlendirmesini istemiş.

Ranga Guru ise;

– Sen artık ressam sayılırsın Racaçi. Artık senin resmini halk değerlendirecek diyerek resmi şehrin en kalabalık meydanına götürmesini ve en görünen yerine koymasını istemiş. Yanına da kırmızı bir kalem koyarak halktan beğenmedikleri yerlere çarpı koymalarını rica eden bir yazı bırakmasını istemiş. Raciçi denileni yapmış Ve birkaç gün sonra resme bakmaya gittiğinde görmüş ki, tüm resim çarpılar içinde ve neredeyse görünmüyor.

Çok üzülmüş tabii. Emeğini ve yüreğini koyarak yaptığı tablo kırmızıdan bir duvar sanki. Alıp resmi götürmüş Ranga Guru'ya ve ne kadar üzgün olduğunu belirtmiş. Ranga Guru üzülmemesini ve yeniden resme devam etmesini önermiş. Raciçi yeniden yapmış resmi ve gene Ranga Guru'ya götürmüş. Tekrar şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş Ranga Guru.Ama bu defa yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde yağlı boya, birkaç fırça ile birlikte. Ve yanına insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir yazı ile birlikte bırakmasını istemiş.
Raciçi denileni yapmış. Birkaç gün sonra gittiği meydanda görmüş ki resmine hiç dokunulmamış, fırçalar da, boyalar da kullanılmamış..
Çok sevinmiş ve koşarak Ranga Guru'ya gitmiş ve resme dokunulmadığını anlatmış.
Ranga Guru ise;

Sevgili Raciçi, sen birinci konumda insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız bir eleştiri sağanağı ile karşılaşılabileceğini gördün.
Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı.. Oysa ikinci konumda onlardan hatalarını düzeltmelerini istedin, yapıcı olmalarını istedin. Yapıcı olmak eğitim gerektirir. Hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye kalkmadı, cesaret edemedi. Sevgili Raciçi Mesleğinde usta olman yetmez, bilge de olmalısın. Emeğinin karşılığını, ne yaptığından haberi olmayan insanlardan alamazsın. Onlara göre senin emeğinin hiç bir değeri yoktur. Sakın emeğini bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenle tartışma.'

Sağlıcakla