Mübadele öncesi dönemde Drama,Serez-Sarışaban bölgelerinde nam salmış bir eşkiyadır Debreli Hasan,bir vatan kahramanıdır halkın gözünde.

Drama köprüsünü, halkı sömüren,kazandığı haksız paralarla zenginleşen,halkı ezenlerden aldığı paralarla yaptırdığı söylenir.Yaşadığı dönem kesin olarak bilinmemesine rağmen Çakırcalı Efe ile aynı dönemde yaşadığı tahmin edilir.hatta atıştıklarına dair hikayeler de anlatılırmış.o halde 1870-1920 yılları arasında yaşadığı kanısına varılır,Makedonya dağlarında egemen olduğu söylenir.

Selanikli bir yahudi tüccar ticaret için İzmir e gitmek istemektedir,eğer bu civarda egemen olan debre li den geçsem ege dağlarındaki Çakırca lı Efe den nasıl geçeceğini kara kara düşünmektedir.Nitekimde öyle olur geçemez tüccar,gidemez İzmir e.

Debrelinin çetesinde öyle zannedildiği gibi kalabalık değildir,bilinen karakedi namında bir kızanı olduğudur.Halka onu sevdiren fakirlere,kimsesizlere,garibanlara yardım etmesidir.
Evlenmek üzere olan dağlı bir genç evdeki bir tek ineğini alıp İskece pazarına inecekken yoluna Debre li Hasan çıkar nereye gittiğini sorar,o da evlenmek üzere olduğunu,hiç parasının olmadığını bir tek ineği olduğunu ve onu da İskece pazarına satmaya götüreceğini söylemiş.Debre li de o gence düğününe yetecek kadar para verir ve ineğini satmamasını söyleyerek köyüne geri gönderir.

Debreli Hasan sonunda padişah tarafından affa uğrar ya da bir söylentiye göre de mübadelede güvenlik güçlerinin elinden kaçarak Türkiye ye yerleştiği söylenir.
Kısacası Rumeli Türküleri,oyunları,hikayeleri,ağıtları denilince baş eserlerdendir Debre li Hasan .

Siz neye sayarsanız sayın bir yaşamdır,bir gerçek halk kahramanıdır Debreli Hasan ve onun gibiler,zamanında eşkiya,vatan haini ve anarşist ilan edilseler bile....

Drama köprüsü Hasan,dardır geçilmez
Soğuktur suları bre Hasan bir tas içilmez
At martini Debre li Hasan dağlar inlesin
Drama mahpusunda karakedi dinlesin

Mezar taşlarını Hasan koyun mu sandın
Adam öldürmeyi Hasan oyun mu sandın
At martini Debre li Hasan dağlar inlesin
Drama mahpusunda Hasan dostlar dinlesin

Drama köprüsü Hasan dardır daracık
Çok istemem Yanko Çorbacı binbeşyüz liracık
.........
Drama köprüsünü Hasan gecemi geçtin
Ecel şerbetini Hasan ölmeden mi içtin
At martini.......

Gününüz mutlu,umudunuz hep var olsun......