Stüdyo Dairelerde Yeni Dönem Başlıyor! 8 Yıl Sonra Yasak Sona Erdi
Stüdyo Dairelerde Yeni Dönem Başlıyor! 8 Yıl Sonra Yasak Sona Erdi
İçeriği Görüntüle

Helva Kıvamı Tutanlara Özelmiş: 40 Yıllık Ustadan Ev Tipi Tarif

Herkes yapıyor ama gerçek helva öyle herkesin elinden çıkmıyor. Kimi un kavururken yakıyor, kimi şerbeti dökünce topak topak ediyor. Ama bu tarif başka. Çünkü bu 40 yıllık helvacıdan alınma. Öyle “şekerli un kavurduk, helva oldu” yok. İnce ayar şart.

Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ (tereyağı da olur ama ayarında)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz (istersen koy, şart değil)

İlk Adım: Unu Yakmadan Kavurmak

Yağını tavaya koy, kısık ateşte yavaş yavaş ısıt. Unu ekle ve sabırla karıştır. Kokusu çıkmadan rengi dönmeyecek. Rengi dönmeden de o helva tam helva olmaz. Kavrulurken çay içilir ama ocak başı bırakılmaz.

Şerbet Eklerken Dikkat

Şerbet soğuk olacak, un sıcak. Eklerken yüzüne sıçramasın diye dikkatli ol. Karıştırmaya devam et. Suyunu çekene kadar başında dur. Tane tane olacak, sakız gibi yapışmayacak.

Kıvamı Nasıl Anlarsın?

Kaşıkla karıştırırken helva toparlanıyorsa olmuş demektir. Kıvam tutuyorsa içine ceviz at, 2 dakika daha karıştır ve altını kapat. Kapalı kapta dinlendir, 10 dakika sonra efsane olur.

Ekstra Tüyolar

Şekeri pudra şekeriyle karıştıranlar da var. Denemelik. Tarçın serpen ayrı sever, dondurmayla yiyen ayrı. Ama önce şu tarifi bir becer de sonrası sana kalmış.