Tavuk eti sağlıklı mı sandın? Bağırsak florasını bozabilir

Özet: Tavuk eti, yağsız kırmızı ete göre bağırsak florasını daha fazla bozuyor olabilir. İspanya’da yapılan araştırmanın dikkat çeken sonuçları haberde.

Gün İçinde Kahve İçmenin Zihninizi ve Ruh Halinizi Nasıl İyileştirdiği Keşfedildi!
Gün İçinde Kahve İçmenin Zihninizi ve Ruh Halinizi Nasıl İyileştirdiği Keşfedildi!
İçeriği Görüntüle

Uzun zamandır tavuk eti “daha hafif, daha sağlıklı” diye biliniyor. Ama bu araştırma işleri biraz karıştırıyor. İspanya’da yapılan yeni bir çalışmaya göre, tavuk ağırlıklı beslenme, bağırsaktaki faydalı bakterileri azaltıyor. Üstelik bazı zararlı bakterilerin artmasına da sebep olabiliyor.

16 gönüllü, iki et türüyle beslendi

Bilim insanları, 16 sağlıklı genç yetişkene sekiz hafta boyunca ya tavuk ya da yağsız dana eti tükettirdi. Tavuk yiyenlerde mikrobiyal çeşitlilik düştü. Dana etiyle beslenenlerde ise faydalı bakteriler arttı. Özellikle Blautia adlı bakteri, bağırsak mukusunu koruyan ve iltihaplanmayı önleyen önemli bir tür.

Tavuk kan şekeri dengesini de bozuyor

Tavuk eti tüketenlerde glikoz metabolizması olumsuz etkilendi. Bu da kan şekeri seviyelerinde dengesizlik yaratıyor. Etler kızartma değil, ızgara ya da haşlama şeklinde hazırlandı. Aralarda beş haftalık temizlenme süresi de vardı.

İtalya’da da benzer uyarı geldi

İtalyan araştırmacılar, haftada 300 gramdan fazla tavuk yiyenlerin sindirim sistemi kanserinden ölme riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu da sadece et değil, pişirme yöntemi ve hayvan yemleri gibi faktörlerin de önemli olduğunu gösteriyor.

Kırmızı et kötü mü?

Kırmızı ve işlenmiş et, elbette fazla tüketilince riskli. Ama dana eti, B12 vitamini ve çinko gibi önemli besinler açısından da zengin. NHS, günde 70 gramı geçmemeyi öneriyor.

Bağırsak sağlığı neyle besleniyor?

Herkesin bağırsak yapısı farklı. Ancak besin çeşitliliği, işlenmemiş gıdalar ve dengeli et tüketimi bağırsak dostu gibi görünüyor. Tavuk yerken bir daha düşünmekte fayda var.