Bafra Ovası’nda kışlık sebze mesaisi başladı! İşçiler 1500 TL yevmiye ile çalışıyor
Samsun’un Bafra Ovası’nda yaz kış üretim hiç durmuyor. Bu kez sahneye kışlık sebzeler çıktı. Karnabahar, brokoli, beyaz ve kırmızı lahana fideleri seralardan çıkıp tarlaya dikiliyor. Üstelik bu işin görünmeyen kahramanları da var. Sabahın altısında yola düşen tarım işçileri akşamın karanlığına kadar çalışıp 1500 TL yevmiye alıyor.
Fide desteği çiftçiye can suyu oldu
Bafra Sebze Üreticileri Birliği’nin yürüttüğü proje sayesinde üretici nefes aldı. Normalde 3,5 liraya satılan fideyi çiftçi sadece 1,30 liraya alabiliyor. Yani yük biraz hafifledi. Ama üreticilerin gözü daha büyük desteklerde. Çünkü sadece 151 dekar alanda değil, 80 bin dekar alanda kışlık sebze var. “Neden tüm alan desteklenmesin?” diyorlar.
Tarlada alın teri, evde ekmek
Yeşilyazı köyünden Turgut Odabaş, 10 dönüm beyaz lahana ekiyor. Fideleri destekle aldıklarını söylüyor ama bir yandan da ilaç maliyetlerinin belini büktüğünden yakınıyor. İşçiler de kolay iş yapmıyor. Yıldız Çelik sabah 6’da evden çıkıp, akşam 6’ya kadar tarlada çalışıyor. Güneşin altında geçirilen saatler karşılığında kazandıkları para evin masraflarına gidiyor.
Çiftçi üretimden vazgeçmiyor
Bafra’daki üreticiler zarar da etseler toprağı boş bırakmıyor. “Üretimden vazgeçmek yok” diyorlar. Tek istekleri daha çok destek, daha az maliyet. Çünkü sofralara gelen lahana, brokoli ya da karnabahar sadece bir sebze değil, aynı zamanda binlerce ailenin geçim kaynağı.





