Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım deriz, fakat aslında yediğimiz tatlılar o kadar da masum olamayabiliyor. Baklava ise ülkemizde en çok tüketilen tatlılar arasında yerini almaktadır. Baklava, lezzetli ve kültürel olarak önemli bir tatlı olsa bile besin içeriği bakımından hem bazı faydalara hem de dikkat edilmesi gereken zararlara sahiptir diyor uzmanlar. Gelin öncelikli olarak Baklavanın faydalarına bir göz atalım;

1. Enerji Verir

İçerisindeki şeker ve hamur sayesinde yüksek oranda karbonhidrat içerir baklava. Bu da kısa sürede enerji sağlama açısından vücudumuz için önemlidir. Bu kısa süre içerisinde vücudumuza enerji verir. Özlelikle ağır fiziksel iş yapanlar için enerji kaynağı olabilmektedir.

İçerisinde bulunan Ceviz ve Antep fıstığı da sağlığa faydalı tarafları vardır. Örneğin Ceviz omega-3 yağ asidi, E vitamini ve Magnezyum içerir. Antep fıstığı ise Protein, lif, demir ve anti oksidan açısından zengindir. Bu kuruyemişler, kalp sağlığını destekleyebilir ve sinir sistemine fayda sağlar.

2. Mutluluk Hissi Verir

HASTANE RANDEVUSU UYGULAMA ÜZERİNDEN NASIL ALINIR? ADIM ADIM MHRS REHBERİ
HASTANE RANDEVUSU UYGULAMA ÜZERİNDEN NASIL ALINIR? ADIM ADIM MHRS REHBERİ
İçeriği Görüntüle

Tatlı tüketimi beyinde serotonin ve endorfin salgılanmasını artırarak kısa süreli mutluluk sağlayabilir. Yine hamur ve kuruyemiş bileşenlerinin az da olsa B vitaminleri, çinko, fosfor ve manganez içerdiğini söyleyelim. Bununla birlikte baklavanın zararları da vardır.

Baklanın Zararları Nelerdir?

1 dilim baklava yaklaşık 250 ila 350 kalori arasında değişebilir. Bu da kilo alımına, kan şekeri dalgalanmalarına, tip 2 diyabet riskinin artmasına yol açabilir. Doymuş ve Trans yağ içerebilmesi de kötü Kolesterolü artırabilir ve kalp damar sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Çok yağlı ve şerbetli olduğu için mide yanması, hazımsızlık ve şişkinlik yapabilir. Bu nedenle baklava tüketirken doktorların ve diyetisyenlerin önerdiği miktarda tüketmek şarttır.