Bozcaada, Kuzey Ege'nin incisi, dışı boz görünse de içi sevimli mekanları ve Rum mimarisiyle süslü sokaklarıyla hayranlık uyandırıyor. Burada nefis gün batımları, ünlü rüzgarı, güneşi ve berrak deniziyle zamanın akışını unutturuyor. En güzel yanı ise kitle turizminden uzak olması. İşletmeler genellikle butik veya yerel, bu da adanın özgünlüğünü korumasına yardımcı oluyor. Ancak, her gün artan günübirlik ziyaretçiler adanın dokusunu tehdit ediyor. Neyse ki, sezonun kısa olması adanın kendini yenilemesi için bir fırsat sunuyor.

Adanın değerlerini keşfetmek için bir çaba harcamak önemli. Her gün adalılarla tanışıp sohbet etmek, onların yaşam tarzını, geleneklerini ve hikayelerini dinlemek bu çabanın bir parçası. Adalı olmak, gurur ve alçak gönüllülük gerektiren bir madalya gibidir. Adalı işletmeler genellikle yerel ürünler ve yöntemlerle hizmet verir, bu da onlara özenli ve sıcak bir dokunuş kazandırır.

Kışın adada kalmak zorlu olabilir. Sert rüzgarlar seferleri sık sık iptal eder ve ada bir bakıma kendini izole eder. Ancak, kış mevsiminde burada yaşayanlar adanın ruhunu ve gerçek güzelliklerini korur. Onlar olmadan ada sadece yazın canlanan bir yer olurdu.

Bozcaada'yı bir hafta boyunca keşfederken adaya olan sevgimiz arttı ve adayı koruma konusunda tutkulu bir hale geldik. Şimdi sizleri de adanın güzelliklerini keşfetmeye davet ediyoruz. ???

Bozcaada'ya Ulaşım

İstanbul'un Avrupa yakasından, Tekirdağ veya Gelibolu üzerinden kendi aracınızla geliyorsanız, iki kez arabalı feribota bineceksiniz. Biri Çanakkale Boğazı'nı geçmek, diğeri de adaya bağlantı noktası olan Geyikli'den adaya geçmek için.

1.  Çanakkale Boğazı'nı Geçmek

Çanakkale Boğazı'nı geçmek için 3 seçeneğiniz var. Biri Gelibolu - Lapseki feribotları, öbürü Eceabat - Çanakkale merkez feribotu diğeri de Kilitbahir - Çanakkale merkez feribotu. Gelibolu - Lapseki 20 dakika, Eceabat - Çanakkale merkez 15 dakika, Kilitbahir - Çanakkale merkez ise 7 dakika kadar sürüyor. Bu hatların hepsinde sezonda yoğunluk olması durumlarında seferler saatsiz olarak yapılıyor ama idealde hepsinin bir saati var.

Çanakkale Boğaz'ını geçince de Geyikli'ye doğru 45 kilometrelik bir sürüş sizi bekliyor. Bu yol da yaklaşık 50 dakika kadar sürüyor.

2.  Geyikli'den Bozcaada'ya Geçmek

Feribot biletinizi internetten alarak yerinizi garanti edin! Adaya geçiş Geyikli'den kalkan Gestaş feribotları ile sağlanıyor. Aslında feribot sadece yarım saat sürüyor ama yazın öyle kuyruklar oluyor ki saatlerinizi alabilir. 2022’de nihayet online bilete geçtiler. Biletler çift yön kesiliyor ama tek yön için seferiniz belli. Online alınan bilet gidiş-dönüş olarak kesiliyordu ama sadece adaya giderken belli bir saat için rezervasyon yapabiliyorsunuz. Yani dönüş biletinizi de almış oluyordunuz ama belli bir gün ve saate kesilmediğinden dönerken feribota binebilmek için yine kuyruğa girip yer kapmanız gerekiyordu.

Çok önemli: Belli bir saatteki sefere biletiniz olsa bile sakın zamanınızı boşa yaymayın. Sefer saatinden en az 20 dakika önce mutlaka sırada olun. Yoksa yerinizi verebiliyorlar.

Gestaş web sitelerinden bilet almak için uğraşmayın. Ödeme kısmında sürekli hata veriyor. Bir bilet almak için 4 kere çağrı merkezini aramak zorunda kaldık. Yok cookieleri temizleyin, yok başka tarayıcıdan girin… Sonra onlar da bezip “Bizim websitesi biraz sıkıntılı, siz en iyisi uygulamadan alın” dedi. Hiç saçınızı başınızı yolmayın, direkt uygulamadan işlem yapın.

Geyikli - Bozcaada feribot tarifesi sezonlara göre değişiyor. Normalde yazın 45 dakikada bire çıkan seferler kışın 3 saatte bire kadar düşüyor. Kışın azalan seferler sezonun açılması ile birlikte daha da sıklaşıyor hatta dolmuş moduna geçebiliyor. Kimi zaman saatlerce feribot sırası bekleyebiliyor ya da siz tam son vapuru kaçırdığınızı düşünürken bir anda ek sefer konabiliyor.

Bir de şöyle bir tüyo daha verelim: Yüksek sezonda yer bulup dönememekten çekinenler sabah erken bir seferle Geyikli’ye arabalarını geçirip sonraki seferle vapurla yaya olarak adaya geri dönebilir. Akşama kadar rahat rahat ada keyfi yapıp akşam da, yoğunluk ne olursa olsun, yine yaya olarak dönebilirsiniz.

3. Toplu Taşıma İle Otobüs Seferleri Geyikli'ye Geçiş

Bozcaada’ya kendi aracınızla gelmeyecekseniz, bütün büyük şehirlerden adaya çeşitli firmaların otobüs seferi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de Truva, Kamil Koç, Metro ve Pamukkale bu taraflara seferi sık olan firmalar. Otobüsler sizi Geyikli iskelesine kadar getiriyor buradan sonrasına geçmeleri yasak. Bu da yaz sezonu için geçerli. Kış sezonunda sizi oraya kadar bile bırakmıyorlar. Kışın son durak Ezine otogarı. Kışın adaya geçmeye kalkarsanız başınızın çaresine Ezine otogarından taksi ile bakarsınız.

4. Bozcaada İçinde Ulaşım

Merkezden Ayazma ve Habbele gibi denize girilen popüler plajlara dolmuşlar kalkıyor. Fakat adada daha özgür olmak için kendi aracınızla gelmiş olmanız veya araba kiralamış olmanız şart. Hele ki Polente Feneri gibi popüler güneşi batırma noktalarına kendi aracınız ile gitmek gerekiyor.

5. Araba Kiralamak Gerekir mi?

Bozcaada'da arabanızın olması size hem kalabalıklardan kaçma imkanı, hem de özgürlük sağlar. Polente gibi popüler güneş batırma noktalarına, plajlara veya merkez dışındaki tatlı mekanlara gitmek için mutlaka bir araca ihtiyacınız olabilir. İstanbul'dan uygun fiyatlı araç kiralama seçenekleri için tıklayabilirsiniz.

Ancak, arabasız da idare edebilirsiniz. Ayazma gibi bazı plajlara minibüsle ulaşmak mümkün. Arabanız yoksa adanın merkezinde konaklayabilir ve merkezdeki mekanlarda zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca adada ATV kiralayarak dolaşabilirsiniz. Bu eğlenceli olabilir ancak araba kiralamaktan daha maliyetli olabilir.

Bozcaada'da Nerede Kalınır?

Bozcaada'da konaklama için üç seçeneğiniz var ve tercihiniz ihtiyaçlarınıza göre değişebilir:

Merkezde Kalma: Eğer aracınız yoksa veya akşamları mekanlarda zaman geçirmek istiyorsanız merkezde kalmak ideal olabilir. Ancak, seslerden rahatsız olmamak için mekanlarla çok iç içe olmayan bir otel seçmeye özen gösterin.

Plajlara Yakın Konaklama: Her gün plajlara gitmek istiyorsanız, plajlara yakın bir yerde konaklamak mantıklı olabilir. Özellikle çocuklu aileler için daha uygun olabilir. Ancak, aracınız varsa farklı koylarda yüzmek için daha esnek olabilirsiniz.

Bağ Evlerinde Kalma: Aracınız varsa, bağ evlerinde konaklamak hem farklı bir deneyim sunabilir hem de daha ferah bir ortam sağlayabilir. Özellikle birden fazla odaya ihtiyacınız varsa, kişi başı maliyetleri azaltmak için iyi bir seçenek olabilir.

Bozcaada'da Konaklama Seçenekleri

Bozcaada pansiyon için en iyi alternatifler arasında eski Rum evlerinden dönüştürülmüş oteller veya pansiyonlar bulunmaktadır. Bu, adanın kendine özgü atmosferini yaşamak için harika bir fırsattır. Ayrıca kiralık bağ evlerini tercih ederek de farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Bozcaada'da Gezilecek 14 Yer

  1. Rum Mahallesi
  2. Bozcaada Müzesi
  3. Meryem Ana Kilisesi
  4. Türk Mahallesi
  5. Bozcaada Kalesi
  6. Yel Değirmenleri
  7. Polente Feneri
  8. Habbele Beach
  9. Akvaryum Plajı
  10. Ayazma Plajı
  11. Bakir Koy
  12. Bozcaada Tekne Turu
  13. Geyikli Feribot İskelesi
  14. Kemallı Köyü Yolu

Yeme-İçme Önerileri

  1. Salhane
  2. Pavli
  3. Sosyal Tesisler
  4. Vahit’in Yeri
  5. Dört Hanımeli
  6. Hasan Tefik
  7. Sapa
  8. Kedi
  9. Manastır

Bozcaada'da Yapılacak 18 Şey

  1. Rum Mahallesi'ni Gezin: Adanın kalbini oluşturan Rum Mahallesi'nin ızgara planı ve renkli evleri ile geçmişe bir yolculuk yapın.
    Bozcaada Müzesi'ni Atlamayın: Adanın tarihi ve kültürü hakkında bilgi edinmek için Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi Müzesi'ni ziyaret edin.
  2. Meryem Ana Kilisesi'ne Uğrayın: Rum Ortodoks cemaatine ait olan bu tarihi kiliseyi dışarıdan seyredin veya pazar sabahları yapılan ayine katılın.
  3. Türk Mahallesi'ne De Uğrayın: Cami, çeşme, hamam gibi yapılara ev sahipliği yapan Türk Mahallesi'nde farklı bir atmosfer yaşayın.
    Bozcaada Kalesi'ni Görün: Adanın en görkemli yapılarından biri olan Bozcaada Kalesi'nden muhteşem manzaranın keyfini çıkarın.
    Doğa ve Deneyimler:
  4. Salhane'de Denize Girin, Akşam Canlı Performans Yakalayın: Salhane'de denize girip güneşlendikten sonra akşam canlı müzik eşliğinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.
  5. Yeldeğirmenlerine Çıkıp, Adaya Tepeden Bakın: Yeldeğirmenleri'ne çıkarak adanın panoramik manzarasının tadını çıkarın.
  6. Gün Batımı Paketlerinden Alıp Polente Feneri'nde Güneşi Uğurlayın: Polente Feneri'nde gün batımını izlerken keyifli vakit geçirmek için paketlerden yararlanabilirsiniz.
  7. Bir Bağ Evi Kiralayın: Bağ evi kiralayarak sakin ve huzurlu bir tatil imkanı yakalayabilirsiniz.
  8. Adanın Meşhur Koylarında Şezlong Bulmayı Deneyin: Ayazma, Akvaryum ve Habbele plajları adanın en popüler yüzme noktaları arasındadır.
  9. Aracınız Varsa Adayı Turlayıp Bakir Koylarda Kendinize Yer Seçin: Aracınızla adayı keşfederek bakir koylarda keyifli vakit geçirebilirsiniz.
  10. Denizin Keyfini Tekne Turu İle Çıkarın & Kaptanınıza Deniz Kestanesi Tatmayı Sorun: Tekne turu ile adanın koylarını keşfedebilir ve deniz kestanesi gibi lezzetleri tadabilirsiniz.
  11. Adaya Özgü Lezzetleri Kaçırmayın: Çiğ dolma, mafiş Rum tatlısı, ada mantısı, salyangoz yemeği ve domates reçeli gibi lezzetleri deneyebilirsiniz.
  12. Ada Gecelerinde Canlı Müziği Yakalayın: Sapa, Salhane, Kedi ve Manastır gibi mekanlarda canlı müzik dinleyebilirsiniz.
  13. Pazardan Çanakkale'nin Meşhur Peynirlerinden, Domatesinden ve Ada Reçellerinden Alın: Çarşamba günleri kale önündeki pazarda alışveriş yapabilirsiniz.
  14.  Bağbozumu Turlarına Katılın: Ağustos veya Eylül aylarında adaya gelirseniz bağbozumu turlarına katılabilirsiniz.
  15. Caz Festivali'nde Ritim Tutun: Her yıl ağustos ayında düzenlenen Bozcaada Caz Festivali'ne katılabilirsiniz.
  16. adidas Bozcaada Yarı Maratonu'nu Koşun: Her yıl mayıs veya haziran aylarında düzenlenen adidas Bozcaada Yarı Maratonu'na katılabilirsiniz.
  17. Uluslararası Yerel Tatlar Festivali'nde Ender Bulunan Ada Lezzetlerini Tadın: Her yıl haziran ayında düzenlenen Uluslararası Yerel Tatlar Festivali'ne katılabilirsiniz.
  18.  Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali'ne Katılın: Her yıl ekim ayında düzenlenen Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali'ne katılabilirsiniz.

2024 yaz sezonunda birbirinden harika Bozcaada tatil önerilerini sizler için bir araya getirdik. Umarız bu yaz sizlerde hayal ettiğiniz tatili Bozcaada'da yaparsanız. Şimdiden keyif dolu bir yaz dileriz.