Evde Adana Sıkması Nasıl Yapılır?

Adana’nın meşhur sıkması, lezzetiyle sofralarınıza renk katacak yöresel bir tariftir. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarife dair detayları ve adımları aşağıda bulabilirsiniz.

Malzemeler

Hamur İçin:

  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin:

  • 4 adet orta boy soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 350 gr lor peynir
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

  1. Hamuru Hazırlama:

    • Büyük bir kaba 5 su bardağı un ve 1 su bardağı mısır ununu ekleyin.
    • 2,5 su bardağı ılık suyu ve yarım çay bardağı sıvı yağı ilave edin.
    • 1,5 tatlı kaşığı tuzu da ekleyin.
    • Hamuru yoğurun ve üzerini kapatarak 30 dakika dinlendirin.
  2. İç Harcı Hazırlama:

    • Soğanları ince ince doğrayın ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavurun.
    • Soğanlar pembeleşince, 1 tatlı kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı pul biber ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyin.
    • 1-2 dakika soteledikten sonra, 350 gr lor peynirini ve doğranmış maydanozu ekleyin.
    • Karışımı birkaç dakika daha karıştırarak ocaktan alın.
  3. Sıkmaları Şekillendirme ve Pişirme:

    • Dinlenen hamuru 11 bezeye ayırın.
    • Bezeleri ince açarak kızgın tavada her iki tarafını da pişirin.
    • Pişen sıcak hamurun içine iç harcını koyun.
    • Hamuru dürüm şeklinde sarın.
    • Sıcak servis yapın.

Servis Önerisi:

  • Sıcak olarak servis edilen Adana sıkmasının iç kısmına tereyağı sürerek daha zengin bir tat elde edebilirsiniz.