Google, Apple'a bu yılın geri kalanında iPhone, iPad ve Mac'lerde varsayılan arama motoru olmak için 19 milyar dolar ödemeyi planlıyor. Ayrıca, Samsung ve diğer akıllı telefon üreticilerine de milyarlarca dolar ödeme yaparak uygulamalarını ve hizmetlerini varsayılan seçenek haline getirmiş. Google yöneticisi, şirketin 2021'de akıllı telefon üreticilerine 26,3 milyar dolar ödediğini itiraf etti. Bu ödemeler, Google'ın uygulamalarını ve hizmetlerini cihazlara önceden yükletme anlaşmalarının bir parçası.

samsung-e

Google'ın, Samsung'un da dahil olduğu akıllı telefon üreticileriyle yaptığı anlaşmaların gelirinin yaklaşık yarısını Samsung kullanıcıları oluşturuyor. Ödemeler, Play Store gelirlerini paylaşma planlarının bir parçasıydı. Google'ın Play Store'dan gelir elde etme stratejisi, donanım ortaklarıyla ön yükleme anlaşmalarını içeriyor. Google'ın Samsung'a dört yılda 8 milyar dolar ödediği tahmin ediliyor.

OpenAI CEO'su Sam Altman: İnsandan Daha Zeki Bir Teknoloji İnşa Ediyoruz." OpenAI CEO'su Sam Altman: İnsandan Daha Zeki Bir Teknoloji İnşa Ediyoruz."

Google, Apple ile olan ilişkisinde de benzer bir model izliyor. Apple'a yıllık 19 milyar dolar ödeme yapıyorlar ki bu, Safari'de varsayılan arama motoru olmak için bir anlaşmanın bir parçası. Bazı eleştirmenler, bu ödemelerin antitröst yasalarını ihlal ettiğini savunurken, Google, kullanıcıların tercih ettikleri arama motorunu kolayca ayarlayabileceklerini iddia ediyor.

Editör: Ismail Usta