Bu zorlu yaşam koşulları hem psikolojik hem de fiziksel olarak fazlasıyla yıpratıcı oluyor. Sonuç olarak sağlığımız zarar görüyor. Bundan dolayı insanlar da hayat kalitelerinin düşmemesi ve sağlıklı bir yaşam sürmek için birçok yola başvuruyor, birçok yöntemi denemeye başlıyor. Bu bağlamda özellikle son yıllarda karşımıza sıklıkla Wellness merkezleri çıkıyor.

Yaşadığımız ve içinde olduğumuz düzen bizler için fazlasıyla yorucu. Bu yoruculuk sadece bedensel olarak değil zihinsel ve sosyal olarak da fazlasıyla insanı etkiliyor. İnsanlar kendilerine vakit ayıramıyor, kendileriyle ilgilenemiyorlar. Bu durum da olumsuz birçok sonuç doğuruyor. İnsanların bu hali de doğal olarak yepyeni bir sektörün kapılarını açıyor. Bu da Wellness sektörü. Wellness sektörü oldukça hızlı bir şekilde gelişiyor. Her geçen gün biraz daha Wellness merkezleri çoğalıyor, insanlar tarafından fark ediliyor. İnsanlar kendilerini her anlamda iyileştirmek için bu yolu tercih ediyor.

Peki, bu merkezlerde neler var, siz neden tercih etmelisiniz? Yazımızın devamında bu sorulara cevap vereceğiz. Wellness hakkında bilgilere ve size katacaklarına değineceğiz.

Sağlığa Wellness Bakışı

Wellness merkezleri genel olarak Spa ile birlikte anılsa da iyi yaşam için gerekli olan çok çeşitli uygulamaları içeriyor. Bu merkezlerde insanlara benzersiz deneyimler sunuluyor, rahatlamaları sağlanıyor. Spa denilince insanların aklına sadece masaj uygulamaları gelse de Wellness bunu da içine alarak bütüncül bir yaklaşım ile insanlara hizmetlerini sunuyor. Ele alınan bu bütüncül yaklaşım ile birlikte sağlığı olumlu etkileyecek çok sayıda uygulama insanlara veriliyor.

Yenilenmek, kendinize gelmek, kendinize büyük bir yatırım yapmak için tercih edebileceğiniz Wellness merkezleri sizlere birçok şey sunuyor. Aslında bunları bir nevi sağlıklı yaşam merkezi olarak da ele alabiliriz. Bu merkezlerin en dikkat çeken özelliği de çok yönlü olmasıdır. Çünkü içinde yaşamın her alanına hitap eden, yaşamı etkileyen birçok uygulamayı bulabilirsiniz. Bu deneyim ile her anlamda tazelenip, keyif alabilirsiniz. Bu uygulamalar çok çeşitli olması sebebiyle tam olarak kendinizi yenilemeniz sağlanır. Yani yaşamınıza katkı sağlayacak eksik herhangi bir uygulama yok. Her şeyden faydalanıp kendinize büyük bir kazanç sağlayabilirsiniz.

Wellness Merkezlerindeki Uygulamalar

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Wellness merkezleri çok sayıda uygulamayı içinde bulunduruyor. Bu merkezlerde bulunan aktivite ve uygulamaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Fitoterapi: Fitoterapi olarak bahsedilen şey bitkilerle tedavidir. Çok eski zamanlardan doğru bitkilerin sağlık için kullanıldığını biliyoruz. Bu durum Wellness uygulamaları arasında da insanlarda iyileştirme için yer alıyor. Şifalı olan bitkilerin iyileştirici etkileri kullanılıyor. Bu bitkiler merhemlerde, losyonlarda, yağlarda, çaylarda ve daha birçok şeyde kullanılıyor.
  • Aromaterapi: Aromaterapi uygulamalarında da bitkiler kullanılır. Bu bitkiler daha çok güzel kokulu bitkilerdir. Bitkilerin kök, yaprak ve çiçeklerinden elde edilen yağların hastalığı önlemek ya da hastalığı tedavi etmek için kullanılmasını ifade eder. Bu durum fiziksel sağlığın yanında ruhsal sağlık için de geçerlidir.
  • Hamam Uygulamaları: Hamamlar daha eski yıllardan doğru bizler için ayrı bir önemi olan yerlerdir. Hamamlar genel olarak fiziksel sağlığın, temizliğin, arınmanın, bakımın, masajın yer aldığı uygulamaları içerir. Bu alanlarda modern ve eski tedavi yöntemleri birleştirilerek uygulanır.
  • Diyet ve Doğal Beslenme: Wellness merkezlerinde beslenme açısından da çeşitli uygulamalar sağlanıyor. Kilo vermek isteyenler, beslenme şeklini değiştirmek isteyenler için harika bir hizmet sunuluyor. Sağlık için beslenmenin yeri asla yadsınamaz. Bundan dolayı en ince ayrıntısına kadar merkezler bu hizmeti de sizlere sağlıyor.
  • Masaj: Masaj, Wellness uygulamalarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Vücuda olan faydalarının saymakla bitmeyeceği uygulamalardan biri olarak yerini alıyor. Masajlarda hem geleneksel hem de modern uygulamalar izleniyor.
  • Cilt Bakımı ve Güzellik Uygulamaları: Cilt bakımı her insan için gerekli olan bir uygulama. İnsanın cildi, vücudu ne kadar sağlıklı ve güzel olursa ruhsal durumu da bundan o kadar olumlu etkileniyor. Tüm bunlar ışığında birçok cilt bakımı, güzellik uygulaması merkezlerde veriliyor.
  • Fiziksel Aktiviteler: Egzersizler, spor sağlık için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Sağlık için spor şart. İnsanı güçlendirir, vücut sağlığını sağlar. Merkezlerde birçok egzersiz ve fiziksel aktivite sizleri bekliyor olacaktır.
  • Rekreasyonel Spor ve Aktivite: Yüzme, futbol, kamp yapmak, balık tutmak, piknik yapmak, botanik bahçelerini ve hayvanat bahçelerini gezmek gibi birçok aktiviteyi içinde bulunduruyor. Bunlar kişinin fiziksel ve ruhsal olarak iyileşmesine katkı sağlamak amacıyla yapılıyor.
  • Yoga ve Meditasyon: İnsan sağlığı için gerekli olan şeylerdir. İnsana olan olumlu etkisi kanıtlanmış olan yoga ve meditasyon uygulamaları doğal olarak bu merkezlerde de yer alıyor. Bunlar hem vücuda hem ruha iyi gelen uygulamalardır.
  • Sosyal ve Kültürel Aktiviteler: Bütüncül bir yaklaşım izleyen Wellness insanların yenilenmesi için sosyal ve kültürel aktiviteleri de es geçmiyor. Çeşitli aktiviteler ile insanların sosyalleşmesini, verimli vakit geçirmelerini sağlıyor.
  • Kırsal Yaşam: Doğa ile iç içe olan köy ve yayla yaşamı son zamanlarda oldukça fazla bir şekilde tercih ediliyor. İnsana fazlasıyla iyi gelen bu durum Wellness uygulamalarında da yerini buluyor.

Tüm bunların yanı sıra daha birçok uygulamayı bulabilirsiniz. Yurt dışında çok sayıda bulunan bu merkezlerin ülkemizde de sayısı yadsınamayacak kadar fazla. Siz de bunlara ulaşmak için Türkiye'nin en iyi Wellness merkezi konumlarına bakabilirsiniz. Ayrı olarak açılan merkezlerin yanında tüm bu hizmetlerin otellerde de verildiğini ekleyebiliriz. Tek başınıza alabileceğiniz bu hizmetleri aileniz ile birlikte de alma imkanı sunuluyor. Tek yapmanız gereken karar verip, adım atmak.

Wellness Merkezlerinin Sağladığı Faydalar

Wellness merkezleri verdikleri birçok hizmet ile çok sayıda faydayı bir arada sizlere sunuyorlar. Bu sayede her anlamda yenileniyor, kendinizi geliştiriyor ve farklı birine dönüşüyorsunuz. Tüm bunlar sizleri olumlu yönde etkiliyor. İnsanın kendine olan saygısını ve sevgisini artırıyor. Yaşamdan keyif almasını sağlıyor. Hatta mesleki alanda dahi sağladığı faydalar bilinmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz uygulamalar ile aslında sizlere 'Wellness nedir?' sorusunun da cevabını vermiş olduk. Wellness insanı her yönüyle ele alan, ona her anlamda pozitiflik katan, sağlık kazandıran bir uygulamalar bütünüdür. İnsanın yaşam kalitesini her yerden artırıyor, insanı her şey ile birlikte yukarı taşıyor. Sosyal, fiziksel, ruhsal, entelektüel gibi birçok alanda esenlik sağlıyor. Tüm bunlar birlikte olunca bir yaşam biçimi haline geliyor. Bu süreklilik sağlanınca da insanların hayatında köklü bir değişim meydana gelmiş oluyor.

Wellness merkezlerinde bulunan antrenör ve eğitmenler eşliğinde yapacağınız uygulamalar ile alacağınız verim ekstra artmış oluyor. Hem motivasyonunuz hem de kendinize olan güveniniz yerine geliyor. Wellness ile hayatınızda olumlu yönde köklü bir değişim meydana getirmek sizin elinizde. Saydığımız tüm faydalara ek eğlenmenizi de sağlıyor. Hayatınıza yeni bir enerji gelmiş oluyor. Bakış açınız değişiyor, kendinize birçok alanda çok farklı şeyler katabiliyorsunuz. Hayatı yaşama şekliniz olumlu yönde değişiyor. 

Tüm bunlar ışığında bu merkezleri özellikle günlük yaşamın stresinden arınmak istiyorsanız şiddetle tercih etmenizi öneririz. Tercih edeceğiniz merkeze ve uygulamalara göre Wellness fiyatları değişse de kendinize uygun bir yer bulabilirsiniz. Bu kadar geniş bir hizmet sunan merkezler sizlerin hayatında vazgeçemeyeceğiniz bir yer olacaktır ve uygulamalar yaşam biçiminizi etkileyecektir.