İşletme körlüğü bir işletmenin içinde bulunduğu durumu objektif olarak değerlendirememesine verilen isimdir. Bu durum işletmelerde birçok kez yaşanır ve tedbirler alınmaz ise işletmenin sonuna doğru gidilir. Yine işletme körlüğü yaşanan yerlerde çevredeki dış değişimler fark edilmez ve bu da kötü sonuçlara yol açabilir. Uzun vadede rekabet gücünün azalmasına ve sürdürülebilirliğin tehdit edilmesine kadar sürebilir. İşletme körlüğü aslında geniş bir kavramdır ve gündelik yaşantımız içinde aslında kullanılabilir. İşte işletme körlüğüne karşı alınabilecek 2 önemli tedbir şu şekilde verilebilir..

Dışarıdan Danışmanlık ve Denetim Hizmetleri Almak

Bağımsız danışmanlar veya dışarıdan gelen denetçiler içerisinde bulunduğunuz durumu daha sakin bir gözle izleyebilirler. Yine görülmeyen hataları veya eksiklikleri gün yüzüne çıkarabilirler. Denetimciler veya danışmanlar gözden kaçan sorunları tespit edebilir ve bu durumda sizlere düşen görev bu sorunları gidermektir.

Geri Bildirim Kültürü Oluşturmak

Çalışanlar, müşteriler veya iş ortakları düzenli ve açık geri bildirimler verirse sahadaki gerçeklerin yönetim katına taşınması sağlanabilir. Geri bildirim kültürü gelişen ülkelerde üretimin daha sağlıklı olduğu gözlemlenir. Yine yaşantımıza da uygularsak güvendiğimiz kişilerden yaptığımız işler hakkında geri bildirimler alabilmeliyiz. Bu durum dışarıdan bir gözlemleyicinin bizlere daha sağlıklı fikirler verebilmesini sağlar.

İşletme körlüğü her ne kadar sadece fabrikalara indirgense de aslında gündelik hayatımıza da uygulanabilir. Örneğin üniversite sınavlarına hazırlanan bir genci dışarıdan gözlemleyen ailesi onun hakkında daha sağlıklı kararlar dahi verebilir.

Lise Öğrencileri İçin Kariyer Planlama Rehberi
Lise Öğrencileri İçin Kariyer Planlama Rehberi
İçeriği Görüntüle