Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz keşfi, tarihi bir müjdeye dönüşüyor! Fatih Sondaj Gemisi'nin keşfettiği 710 milyar metreküplük doğalgazın Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde karaya çıkarılması, sadece enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmakla kalmadı, tüm dünyayı etkileyen enerji krizinde de önemli bir arz-fiyat dengesi sağladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Müjdesi Gerçek Oluyor:
Başkan Erdoğan, Karadeniz gazının sisteme verilmesi töreninde konut, ibadethane ve cemevi abonelerine 1 ay boyunca doğalgaz ücreti alınmayacağı ve 25 metreküpe denk gelen bedelin 1 yıl boyunca ücretsiz olacağını müjdelemişti. Bu müjde kapsamında 19.7 milyon abone Nisan 2023'te doğalgaz faturası ödemezken, o tarihten bu yana da her ay 25 metreküp doğalgazı ücretsiz kullandı.
2 Ay Daha Ücretsiz Doğalgaz:
Geçen yaz aylarında da vatandaşın tüketimi 25 metreküpün altında kaldığı için milyonlarca haneye fatura çıkarılmadı. Karadeniz gazı kapsamında toplam 6.4 milyar metreküp doğalgaz vatandaşlara ücretsiz olarak sunulmuş olacak.
1 Mayıs'a Kadar Devam Edecek:
Karadeniz gazında ücretsiz 25 metreküp doğalgaz uygulaması 1 Mayıs 2024 tarihine kadar devam edecek. Bu sayede vatandaşlar iki ay daha 25 metreküp doğalgazı ücretsiz olarak kullanmaya devam edecek.
Devletten 43 Milyar TL Destek:
Devlet, ücretsiz doğalgaz çalışması kapsamında vatandaşın faturalarına Mayıs 2024'e kadar toplamda 43 milyar TL'lik katkıda bulunmuş olacak.
6 Ayda 10 Milyar TL Katkı:
Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın Eylül 2023'te karaya çıkarılmasının üzerinden yaklaşık 6 ay geçerken bu süreçte 550 milyon metreküp yerli doğalgaz üretildi. Üretilen doğalgaz ekonomiye yalnızca 6 ayda 10 milyar TL gibi rekor bir katkıda bulundu.
Hedef 10 Milyon Metreküp:
Şu anda sahada günlük yaklaşık 3.5 milyon metreküp doğalgaz üretilirken, hedef doğalgaz üretiminin bu yıl sonuna doğru günlük 10 milyon metreküpe çıkarılması.
Türkiye'de Faturalar Düşerken Dünyada Artıyor:
Hükümetin enerji politikalarında vatandaşın cebini düşünen uygulamaları sayesinde tüm dünyada enerji fiyatları artmasına rağmen Türkiye'de faturalar günden güne düşüş gösterdi.
Doğalgazın Asgari Ücret Payı En Düşük Seviyede:
Eylül 2022'den bu yana konutlarda doğalgaza zam yapılmazken, bu süreçte Avrupa'da doğalgaz fiyatları yaklaşık 3 kat arttı. Mart 2024'te metreküpü 6.12 liradan 100 metreküp doğalgazın asgari ücret içindeki payı 612 lira ile yüzde 3.4'e geriledi. Böylece, doğalgazın asgari ücret pastasındaki payı, son 22 yılın en düşük seviyesine inmiş oldu.
Karadeniz'deki doğalgaz keşfi ve hükümetin uygulamaları, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltırken, vatandaşın cebine de katkıda bulunuyor. Tüm dünyada enerji fiyatları artarken Türkiye'de doğalgazın asgari ücret içindeki payı son 22 yılın en düşük seviyesine düşmüş durumda. Bu tarihi başarı, Türkiye'nin enerji politikalarının ve Karadeniz'deki doğalgaz keşfinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.