Mersin’de 50 özel bireye akülü sandalye dağıtıldı Mersin’de 50 özel bireye akülü sandalye dağıtıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları hızla devam eden ve yüzde 60’ı tamamlanan ‘Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’ndaki çalışmaların titizlikle sürdürüldüğü bildirildi.

Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra Mersin kültürünü yaşatacak ve işlevlendirilen bölümleri ile halkın kullanımına açılacak olan eserin, kent açısından büyük öneme sahip olduğu belirtildi. Restorasyon çalışmalarına, esere sonradan eklenen kısımları kaldırarak başlayan ve sonrasında da yapıdaki gerekli güçlendirme işlemlerini yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi, işlevini yitiren yapı elemanlarını da yenileyerek çalışmalara devam ettiği kaydedildi. Yapıdaki bölümler restorasyon projesine uygun olarak Kuvayi Milliye Müzesi, Gastronomi Müzesi, mutfak çalışma atölyeleri, restoran ve İdari Ofisler olarak işlevlendirileceği ifade edildi.

Yüzde 60’ı tamamlanan restorasyon çalışmalarına, esere sonradan eklenen kısımları kaldırarak başladıklarını ve sonrasında gerekli güçlendirme işlemlerini yaparak, işlevini yitiren yapı elemanlarını yenilediklerini belirten Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nda İnşaat Mühendisi olarak görev yapan Eren Canpolat, “Eserdeki bölümler restorasyon projesine uygun olarak Kuvayi Milliye Müzesi, İdari Ofisler, Gastronomi Müzesi, mutfak çalışma atölyeleri ve restoran olarak işlevlendirilecektir. Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra, Mersin kültürünü yaşatacak ve işlevlendirilen bölümleri ile halkın kullanımına açılacak olan yapının, şehrimiz için büyük bir öneme sahip olacağını düşünüyoruz” dedi.

"Karamancılar Konağı’nda Kuvayi Milliye ruhu da yaşatılacak"

Restorasyon tamamlandığında 2 bloktan oluşan Karamancılar Konağı’nın zemin katında, Mersin Mutfak Kültürü’nün tarihten günümüze ziyaretçilere tanıtılması hedefleniyor. Ayrıca yapıda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kentin ileri gelenleri tarafından, Kuvayi Milliye hareketinin başlatılması yönündeki kararların alındığı toplantının da canlandırılması yapılacak. Yapının üst katında ise, yöresel yemeklerin sunulacağı bir restoran ile aşçılık eğitimlerinin verileceği mutfak atölyeleri yer alacak.

1800’lü yılların sonunda yapılan ve şehrin kuruluş zamanına denk gelen yapılardan biri olan Karamancılar Konağı, ilk zamanlar depo, işyeri ve konut amaçlı kullanılırken, sonraki yıllarda iş merkezi amaçlı olarak kullanılmış. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarına başlanmadan önce atıl halde olan yapı, uzun süre doğa şartları ve afetlere de maruz kaldığı aktarıldı.

Kaynak: iha