Keşkek yemeği, Anadolu'nun en eski ve köklü yemeklerinden birisi. Hem tarihi hem de kültürel olrak derin kökleri olan bu yemek, Türk, İran ve Arap mutfaklarında aslında ortak bir geçmişe sahip. Ancak bugünkü anlamıyla keşkek özellikle Anadolu Türk kültüründe güçlü bir yer edinmiştir. Peki Keşkek bu kadar çok seviliyorken bizler tarihi hakkında neler biliyoruz? Gelin keşkeğin tarihte hangi medeniyetler tarafından kabul gördüğüne birlikte bakalım...
1) Orta Asya ve Türkler
Türklerin Orta Asya'daki Göçebe yaşamlarında, buğday, ve et temel gıdalardan birisiydi. Keşkek benzeri yemekler uzun süre kaynatılan et ve tahıl karışımları olarak ortaya çıkmıştır. Kelime kökeni bazı kaynaklara göre kaşk ( haşlanmış buğday ) veya kaşk ( buğday lapası ) farsça kökendne geliyor olabilir.
2) Selçuklu ve Osmanlı Dönemi
Selçuklulardan itibaren düğün, bayram, sünnet gibi toplu törenlerde pişirilen bir yemek olarak öne çıkmıştır Keşkek. Osmanlı'da özellikle Anadolu'nun kırsal bölgelerinde büyük kazanlarda pişirilmekteydi. Hakın bir araya geldiği önemli toplantılarda toplumsal bir yemek olarak karşımıza çıkmaktaydı.
Keşkek Hangi Ülkelerde Var?
Her ne kadar Anadolu'nun kırsal bölgelerine aitmiş gibi gözükse de aslında Keşkek yapılış itibariyle birçok ülkede kabul gören bir yemek. Keşkeğin farklı versiyonları var ve bulunduğu ülkeler kısaca şu şekilde..
*Türkiye
*İran
*Azerbaycan
*Lübnan
*Ermenistan
*Arap ülkeleri
Kısacası keşkek geçmişten günümüze birçok medeniyetin mutfağında yer almış ve halk tarafından sevilerek yenilmiş önemli yemeklerden birisidir.




