Emeklilere Müjde! Maaşlarına Zam Haberi: 13-14 Haziran'da Ödeme Emeklilere Müjde! Maaşlarına Zam Haberi: 13-14 Haziran'da Ödeme

Kırmızı et fiyatlarında aylar sonra ilk kez düşüş yaşandı. Et ve Süt Kurumu'nun ithalat hamlesi ve talep daralması fiyatları yüzde 8-10 oranında geriletti.

Kasap Et Fiyat Min

Kırmızı et fiyatlarındaki zam furyası nihayet geri vites yaptı! Ocak ayından bu yana yüzde 110'u aşan zamlarla rekor seviyelere ulaşan kırmızı et fiyatları, son haftalarda yüzde 8-10 civarında geriledi. İşte et piyasasındaki son gelişmeler ve uzmanların görüşleri...

Kırmızı Et Fiyatlarındaki Artış Durduruldu

Ocak ayında 300 TL civarında olan kıymanın kilosu, mayıs ayında 650 TL'ye kadar yükselmişti. Ancak son 15 gündür kırmızı et fiyatlarında önemli bir düşüş yaşandı. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Dr. Ahmet Yücesan, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) ithalat yaparak piyasadaki arzı artırmasının fiyatların gerilemesinde etkili olduğunu belirtti.

Fiyatlar Neden Düştü?

  • Et ve Süt Kurumu'nun Müdahalesi: ESK, fiyat artışlarını kontrol altına almak amacıyla ithalata başladı. Bu hamle piyasadaki arzı artırarak fiyatların düşmesine neden oldu.
  • Tüketimde Daralma: Yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşların et tüketimi yüzde 30-35 oranında azaldı. Bu talep daralması da fiyatların düşmesine katkıda bulundu.

Sektör Temsilcileri Ne Diyor?

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci, “Fiyatlar yüzde 100’ün üzerinde artınca talep yüzde 30-35 civarında geriledi. Tüketimdeki daralmayla oluşan iş kaybı sonrası son 15 gündür fiyatlarda 35 TL ila 50 TL aralığında gerileme var. 40 senelik esnaf hayatımda ilk defa Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarında gerileme görüyorum” dedi.

Tüketim ve Arz Dengesi

Yaklaşık iki yıl önce süt üreticilerinin süt veren hayvanlarını kesime göndermesiyle başlayan süreç, kırmızı et sektöründe ciddi sorunlara yol açmıştı. Artan et fiyatları ve daralan talep, piyasada önemli değişikliklere neden oldu. Uzmanlar, fiyat düşüşünün devam edip etmeyeceğinin ise talep ve arz dengesiyle şekilleneceğini belirtiyor.

Kırmızı et fiyatlarındaki bu düşüş, vatandaşlar için sevindirici bir haber olsa da, sektör temsilcileri piyasanın dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguluyor. Et ve Süt Kurumu'nun müdahaleleri ve tüketici talebinin gelecekteki fiyatları nasıl etkileyeceği merak konusu.

Editör: Ismail Usta