Hiç şüphesiz bütün şehitlikler ayrımsız bakımlı ve temiz olmalıdır. Mevsim hangi mevsim olursa olsun şehit mezarları mevsim çiçekleriyle donatılmış olmalıdır. Çünkü şehitlerimiz daha fazlasını hak etmektedir. Ziyaret edenler bilir ki, İstanbul'daki Edirnekapı şehitliği bakımı, temizliği ve görselliği ile bütün Türkiye'ye örnek bir şehitliktir. Edirnekapı kara şehitliğini hangi mevsimde ziyaret ederseniz ediniz şehit mezarlarının tamamı mevsim çiçekleriyle rengarenktir. Dolayısıyla bir şehit yakını olarak Edirnekapı şehitliğinin temizliğine, bakımına, bahçıvanlık hizmetlerine ve görselliğine hep imrenmişimdir.

Kardeşim Şehit Astsubay İlhan Hamlı'nın da kabrinin bulunduğu Samsun Asri Mezarlığı şehitliğinin sahipsizliği ise her defasında yüreğimizi sızlatmaktadır. En son 2021 yılı Haziran ayında 15 Temmuz şehitlerini Anma Gününden önce şehit mezarlarına dikilen yazlık mevsim çiçeklerinin mevsimin yazdan sonbahara, sonbahardan kışa dönmesi ile birlikte kuruyup kaybolmasına rağmen yenilenmemiş olması, Asri Mezarlık Şehitliğindeki şehit mezarlarına henüz hiçbir mevsim çiçeğinin dikilmemiş olması son derece üzüntü veren ve can sıkan bir durumdur. Ne acıdır ki, şehitlerimiz başımızın tacıdır, onlar için ne yapsak azdır diyenler Samsun Asri Mezarlığındaki şehit mezarlarını garip bırakmışlardır. Kanunla şehit mezarlarının bakımı temizliği ve takibi ile ilgili görevler hangi kuruma verilmişse, bunu zamanında yapmak zorunda değil midir ? Bunu biz şehit yakınları bilmiyoruz. Bildiğimiz ve gördüğümüz bir gerçek var ki, Samsun Asri Mezarlık şehitliğine sahip çıkması gerekenler Samsun Asri Mezarlıkla ilgili sorumluluklarını sadece özel günlere yani Şehitleri Anma Günlerine bağlı kalarak yapıyorlar. Şehitlik İstanbul Edirnekapı şehitliğinde her zaman şehitlikte, Samsun Asri Mezarlığında şehitlik her zaman şehitlik değil mi? Gerçek durumu görmeyen gerçekle yüzleşmeyen bir anlayış olabilir mi? Bütün şehitliklerimize aynı hassasiyetle yaklaşılmasını bir şehit yakını olarak elbette istiyorum ve hatırlatıyorum.. Bizim gördüğümüz eksiklikleri görmesi gerekenler neden zamanında görüp tamamlamıyorlar? Biz talep etmeden, buda eksik, buda yapılmalı demeden neden kimse harekete geçmiyor? Şehitliklerin kanunla belirlenmiş bir sorumlusu ve takipçisi yok mu ? Hiçbir şehitlikte hiçbir şehit mezarı bir gün dahi çiçeksiz bırakılmamalıdır. Eğer İstanbul Edirnekapı kara şehitliğinde bu yapılabiliyorsa Samsun asri Mezarlık Şehitliğinde bu neden yapılamasın. Samsun Asri Mezarlık Şehitliğine kış mevsim çiçekleri en geç Kasım ayı sonunda ekilmiş yada dikilmiş olmalıydı. Şehit mezarlarının çiçeklendirilmesi konusunda daha hassas olunması gerekmez miydi? Samsun'da bazı yerler mevsim çiçekleriyle daha önceden çiçeklendirilirken Samsun Asri Mezarlık Şehitliğindeki şehit mezarlarına çiçek dikilmemiş olması kabul edilemez bir durumdur.


Türkiye'nin hangi şehrinde olursa olsun bütün şehitliklerin, şehit mezarlarının aynı hassasiyetle bakımı ve temizliği yapılmalıdır. Hiçbir şehit mezarı bakımsız ve mevsim şartlarına göre çiçeksiz bırakılmamalıdır. Eğer kış mevsimine rağmen şehit mezarının üzerinde ot yeşerebiliyorsa, mevsim çiçeklerinin de dikilmiş olması gerekirdi. Bazı şehitlikler yakından takip edilirken, bazı şehitliklerin özel günlere endeksli takibinin ve bakımının yapılmasını bir şehit yakını olarak içime sindiremiyorum. Zira bu gerçekleri içine sindiren varsa buyursun sindirsin. Şehitlerimize vefa şehitliklerimizi garip bırakmak değildir.