Samsun'un İlkadım ilçesi Kale Mahallesi'nde bulunan limandan denize kanalizasyon aktığını iddia eden vatandaşlar, lağım kokusundan dolayı liman içinde yürüyemediklerini ifade etti. Rüzgarlı havalarda kokunun daha fazla hissedildiğini belirten vatandaşlar, yetkililerden acil olarak konunun çözülmesini istedi.

BEN YAPTIM OLDU ANLAYIŞI

Konuyu Samsun Çevre Platformu'na kayıtlı teknik uzmanlara sorduklarını ifade eden Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, 'Limana giden yağmursuyu kanalına paralel bir kanalizasyon hattı var. Bu hat Mert Irmağı ağzındaki terfi istasyonuna gidiyor. Bu hatta fazla yükleme olunca fuar içine giden hatta bypas yapıyor. Sanırım şu anki durum bundan kaynaklandı. Limandaki koku, 20 yıldır Samsun'un doğasını katlederek, 'ben yaptım oldu' anlayışı ile kenti yöneten yerel yönetim anlayışının kokusudur. Konunun teknik uzmanı değiliz ama SAMÇEP üzerinde birçok meslek odası var. Odamızdaki arkadaşlardan bu bilgileri öğrendik. Samsun'un yıllardan beri gerçek anlamda ihtiyacı olan en basit kanalizasyon sorunu bile tam olarak çözülmemiş. Bunu görmekten ve yaşamaktan dolayı üzgünüz. Yıllardan beri Samsun'un üst yapısında makyaj amaçlı çalışmalar yapılmış' dedi.

SAMSUN BUNU HAK ETMİYOR

SASKİ'nin borcunun 778 milyon olarak açıklandığını ve 140 milyon lira kredi kullanılacağını ifade eden Özdağ, '20 yıldır ciddi bir sorun bile çözülmediyse bu para nereye harcandı. Samsun'a gelen bütün insanların ilk adımını attığı liman içinde insanları kanalizasyon kokusu ile karşılıyoruz. 20 yıldır neden bu kadar basit bir sorun çözülmez. Bu kentin kaderi midir? Şiddetli yağmurda sel felaketi olmadı kanalizasyon baskınlarıyla yaşayacağız. Samsun halkı bunları hak etmiyor. Kentin batısına Çatalçam'a, Taflan'a bakıyoruz plajımız bitmiş, ekolojik bir kıyım yaşanıyor. Şehrin doğusuna dönüyoruz şehrin göbeği kanalizasyon kokuyor. Bizi yönetenlere Samsun halkının gerçek ihtiyaçlarıyla ilgilenmeyi öğretmek durumundayız. Samsun halkının da kendi ihtiyaçlar konusunda daha bilinçli olması gerektiğini düşünüyoruz. Konunun takipçisi olacağız' ifadelerinde bulundu.

UTANSINLAR

Haftanın 5 günü liman içinde balık tuttuğunu ifade eden Metin Çetin, 'Son 15 gündür koku var. Rüzgar olduğu zamanlar da koku daha çok artıyor. Buna bir çare bulmaları lazım. Liman içeresine bunu salmaları yanlış. Milletin gezi alanları burası, millet kokuyu hissediyor ve rahatsız oluyor. Bizde rahatsız oluyoruz ama yapacak bir şey yok, Samsun'u yönetenler utansın' diye konuştu.

LAĞIM KOKUYOR

Liman içinde gezerken kokudan rahatsız olduğunu ifade eden Oktay İşçilerde ise, 'Samsun gibi bir memlekette yaşıyoruz, liman içinde nefes alamıyoruz. Lağım kokuyor. Samsunum1 gemisi buradan kalkıyor, millet lağım kokusu içerisinde geziyor. Böyle bir Samsun istemiyoruz. Güzel temiz bir çevre istiyoruz. Temiz havayı bir burada alabiliyorduk burada da lağım kokuyor. Yetkililerden çözüm bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

Erdinç YILDIZ / Özel haber