Sessiz sessiz, sulu kar yağıyor…

Sınıf yüzüme bakıyor…

Dersime, devam ediyorum…

***

- Arkadaşlar…

Oda Tiyatrosu 'Tatbikat Sahnesi' adı altında oyunlar sergilemiştir. Naçizane bendeniz 'Tatbikat Sahnesini', Prof. Dr. Bozkurt Kuruç Hocamızla görüşerek;Atölye Sahnesine çevirdim. Aynı şeyi üniversitede de yaparak, Atölye Sahnesini kurdum. Ve 1994 yılında Başar Sabuncu'nun 'Şerefiye' adlı tiyatro eserini Oda Tiyatrosunda sahneye koydum.

***

- O yıllarda; Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden Prof. Dr. Metin And ile sık sık görüşüyordum. Feyz aldığım bir hocamızdı. Saygı ile anıyorum… Allah'tan rahmet diliyorum… Sizin için hazırladığım; elinizdeki Türk Tiyatro Tarihi kitabı, onun danışmanlığında gerçekleşmiştir. Kaynakça sayfasından zaten görüyorsunuzdur…

'Evet hocam!..'

-Evet… 1995 yılında ise arkadaşlar; 'Harput'ta Bir Amerikalı' , 'Kadıncıklar', '72.Koğuş' , adlı oyunlar; Çocuk Bölümünün oyunları ile birlikte dönüşümlü sahnelendi… Turnelere, festivallere gidildi. Ülkemiz insanları, Samsun Oda Tiyatrosu'nun bu güzel oyunlarını ve salonunu takdir eder oldu…

***

-Fakat ne hazindir ki!

Oda Tiyatrosu, Gazi Müzesi'nin alt katında olması nedeniyle; Kültür Bakanlığı, bakım ve onarım için belediyeden müzeyi satın alınca 25 Mart 1996 tarihinde; yani Dünya Tiyatrolar Günü'nden iki gün önce, Samsun Oda Tiyatrosu perdesini açamaz hale geldi. Oda Tiyatrosu'nun kapısına, siyah çelenk bırakıldı! Kaldırıldı! Sonuçta, Oda Tiyatrosu kapandı! Ancak, benim yazıp - yönettiğim Herhangi Bir Gece Yarısı adlı tiyatro eserim, tüm imkansızlıklara rağmen Oda Tiyatrosu'nu temsilen festivallerde oynadı.1997 yılında da salonsuzluk sorunu devam etmiş ancak, Oda Tiyatrosu'ndaki arkadaşlarımın özverileriyle'Duvarların Ötesi' adlı oyun, Şahin Saraç'ın yönetmenliğinde, sınıf içi çalışmalarla sahneye konarak turnelerde oynanmıştır.Bu Oda Tiyatrosu'nun son oyunu olmuştur.

- Bu oyunlar,Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin düzenlediği Karadeniz Tiyatro Festivallerinde oynamıştır.Karadeniz Tiyatro Festivali'ni de büyüklerimizin onayı ile kaldırarak; isim babası olmaktan gurur duyduğum OMÜ Ulusal Tiyatro Festivallerini gerçekleştirdik… İnşallah 2019 yılında; 25.Ulusal Tiyatro Festivali'ni gerçekleştirmiş olacağız.Ve ondan sonra, değerli öğrencim Yrd. Doç. Dr. Eser Akal'a, vasiyet ettim! Artık 'Ulusal' değil; 'Uluslararası Tiyatro Festivali'ni başlatarak kendisinin ilgilenmesini istedim.Buradan beri,kendisini iki kaşının ortasından öpüyorum.

(Sınıfta alkış sesleri…)

***

-Evet arkadaşlar…

Samsun'un tiyatro izleyicisi için 1997 yılının altıncı ayı, sevindirici olmuştur. Gazi Belediyesi salonsuzluk meselesini görüp,Mescizade Sokak'ta açtığı salonla hizmet vermeye başlamıştır. Bu sahne bildiğiniz gibi Gazi Sahnesi olarak yıllardır hizmet vermiş ve Gazi Belediyesi de çıkan yasa gereği İlkadım Belediyesi olmuştur.

-Ne hikmetse; her belediye başkanı değişikliğinde, bu sahnenin kapanması gündeme gelmiş ve bugüne kadar da kapanmamıştır. Temennim bundan sonra da kapanmaz! Zira kapatılırsa, halkın tepkisi seçimlerde buna çok büyük olur!

'Gazi Sahnesi kapanmasın hocam!'

***

Hepiniz biliyorsunuz!

Saathane Meydanı'na doğru giderken, büyük Merkez Postanesi'nin yanında, Tedaş binası denilen yerin 4. katında Cep Tiyatrosu diyebileceğim bir salon hizmete açılmıştır. Tiyatro çocuk bölümü burada çalışmalarını sürdürmüştür. Şimdi ise hem burası hem de Atakum Sanat Merkezi, bu işlevi yerine getirmektedir…

***

-Hatırlar mısınız bilmem arkadaşlar?

-Büyükşehir Belediye Başkanlığı, nikah salonunu kaldırarak, yerine'Değişim Sahnesi' yapmıştı. Bizler de orada Cem Kaynar arkadaşımın Tiyatro Bölüm Başkanlığı'nda dersler verdik… Daha sonra orası da bildiğiniz gibi 'Kurtuluş Yolu' için yıkılmıştır.

-Kurtuluş Yolu ve Atayolu Samsun için, ülkemiz için, çok anlamlı ve süper bir hizmet olmuştur. Bu nedenle Yusuf Ziya Yılmaz'ı kutluyorum. Çalışkan ekibine teşekkür ediyorum. Samsun Şehir Tiyatrolarının kurulması yönünde, projeler geliştirmesini diliyorum…

***

-Arkadaşlar önemle bilmenizi isterim ki!

Tiyatro bölümünden mezun olan öğrenciler, tiyatro tarihimizde kalıcı izler bırakarak, aydınlık gelecek için ilerlemişlerdir… Özel ve kamusal tiyatroların kurulmasında öncülük etmişlerdir… Tiyatro sahibi olarak, sanat yaşamlarını sürdürmüşlerdir… Sürdürmektedirler de... Zaten bunların çoğunu sizler biliyorsunuz... Yine de kısaca sayacak olursam: 'Tiyatro-Tiyatro' ,'O Ben Sen', 'Tiyatro Mask', 'Tiyatro Amisos' , 'Düşevi Oyuncuları', 'Samsun Sanat Tiyatrosu', 'Söz Sanat Merkezi', 'Gazi Belediyesi Tiyatro Topluluğu', 'İlkadım Belediyesi Tiyatro Topluluğu', 'Seyir Tiyatrosu', 'Tiyatro Fama', 'Hayal Atölyesi', 'Kültür Müdürlüğü Tiyatro Topluluğu', 'Emniyet Müdürlüğü Tiyatro Topluluğu' , 'Yurt-Kur Tiyatro Topluluğu', 'Tiyatro Bakış', 'Değişim Tiyatrosu', Büyükşehir Belediye Tiyatro Topluluğu', 'Atakum Belediyesi Tiyatro Topluluğu', 'Canik Belediyesi Tiyatro Topluluğu' , 'Engelsiz Tiyatro Topluluğu', 'Kum Tiyatrosu', 'Uğur –Yücel Tiyatrosu', 'OMÜTİK' pardon 'OMÜTÜT Tiyatro Topluluklarını ve turneleri ile Atatürk Kültür Merkezi'ne gelen Devlet Tiyatrolarını sayabilirim…

-Bu sayının her geçen gün artmasını dilerim. Çünkü tiyatro okuldur… Bu saydığım tiyatroların içerisinde, profesyonel olanlar da vardır, amatör olanlar da!

'Hocam, profesyonel tiyatro ile amatör tiyatro ayrımını nasıl yapacağız?'

-Güzel bir soru! Bu soruyu Rüştü Asyalı ile yaptığım bir röportajda, ben de dile getirmiştim. Çok basit cevap vermişti. Demişti ki: 'seyirciden ücret alınıyorsa tiyatro profesyoneldir. Ücret alınmıyorsa amatördür.' Anlatabildim mi?

'Evet hocam.'

- Şimdi, Cemalettin Etli Kavaklıgil Hocamızın, yani 'Masalcı Dede'nin;Samsun tiyatro tarihinin, özellikle Oda Tiyatrosu'nun bir dönemini daha iyi anlamak için;elimdeki bu broşürü okuyalım mı?

'Okuyalım hocam.'

- Sonra da, Oda Tiyatrosu'nda sahnelenen tüm oyunların, kronolojik sıralamasını, tiyatro oyunlarının adını, yazarını, yönetmenin isim listesini sizlere dağıtayım,olur mu?

'Olur hocam…'

'Aslansın hocam!...'

'Kartalsın hocam!...'

-Lütfen! Nerede san'at ahlakı?