Pide gerçekten kültürümüzün en önemli lezzetlerinden birisidir. Bazı yörelerde açık bazı yörelerde kapalı yapılan pide ailecek yiyebileceğimiz bir yemek. Tokat gibi bölgelerde çökelikli veya kaşarlı olarak yapılan cinsleri var. Yine farklı yörelerde farklı içler hazırlanarak yapılan pide çeşitleri de mevcut.
Ülkemizin en önemli pide ustaları ise hiç şüphesiz Samsun'da yetişiyor. Çarşamba ve Bafra pidesi damak tadını düşünenlerin en önemli gözdelerinden ikisii.
Bu iki pide türü de aslında Karadeniz mutfağının bir ürünü ve en özel lezzetlerinden ikisi. Aralarında ise malzeme, hamur ve pişirme tekniği açısından bazı farklar bulunuyor. Gelin bu iki pide türüne yakından bir göz atalım ve karşılaştıralım...
Bafra Pidesinin özellikleri
Kapalı pide türüdür. Kenarları ise tamamen kapalıdır. İç harcı genellikle kıyma, soğan, kuyruk yağı veya sade yağ içerir. Hamuru ince, hafif çıtırdır, Piştikten sonra üstü tereyağı ile yağlanır. Dilimlenmeden bütün olarak servis edilir. Odun fırınında pişirilir...
Bafra pidesinin en önemli özelliklerinden birisi de yoğun et tadıdır. Geleneksel kuyruk yağı aroması severler için oldukça idealdir. Köy fırını lezzetleri tarzında ailecek yiyebileceğimiz bir lezzettir. Ara öğünlerde özellikle öğle yemeği olarak tercih edilir. Daha tok ve doyurucudur.
Pide severleri muhakkak Bafra pidesi yemeye davet ediyoruz. Özellikle bu lezzet Samsun'dan çıkmış ve ülkemizin dört bir tarafına da yayılmıştır. Damak tadını sevenler, pide severler muhakkak bu pideyi yemeli.




