Aynı zamanda başarılı bir iş insanı da olan Ömer Üründül kimdir sorusunun cevabı, onun hem profesyonel iş hayatında hem de spor medyasındaki gönüllü çalışmalarında gizlidir. 15 Mayıs 1950 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Üründül, günümüzde Sabah gazetesinde köşe yazıları kaleme almakta ve spor yorumculuğu faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bulgaristan göçmeni bir ailenin ferdi olarak İstanbul'da doğan Ömer Üründül'ün aile kökleri dikkat çekmektedir; dedesi subay Rahmi Belgerden, babası ise Sedat Üründül'dür. Eğitim hayatında köklü kurumlarda yer alan Üründül, Saint Benoît Fransız Lisesi'ne gitmiş, lise eğitimini ise Şişli Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde sürdürmüş ve buradan 1975 yılında mezun olmuştur. 1976 yılında Pınar Üründül ile evlenen Üründül, bu evliliğini sonlandırmış, 1990 yılında ise Vildan Manisalıoğlu ile hayatını birleştirmiş ve üç çocuk babasıdır. İş hayatında Ytong Holding bünyesinde faaliyet göstermektedir.
Yorumculuk Kariyerinin Başlangıcı Ve Önemli Görevleri
Ömer Üründül, spor yorumculuğu alanındaki kariyerine kendi tutkusu ve tesadüfi bir tanışma sayesinde başlamıştır.
Dünya Kupası İle Gelen Medya Fırsatları
Üründül, 1980 yılından bu yana Dünya Kupası organizasyonlarını aralıksız olarak takip eden bir sporseverdir. Spor yorumculuğu mesleğine başlangıcı ise 1986 Dünya Kupası esnasında tanıştığı Tercüman gazetesinin spor müdürü aracılığıyla olmuştur. Bu tanışıklık, onun spor medyasına giriş kapısını açmıştır. 1996 yılından itibaren ise televizyon ekranlarında düzenli olarak yer almaya başlamıştır. Üründül, bu tarihten itibaren gerek Avrupa Futbol Şampiyonası'nda gerekse Dünya Kupası'nda TRT'nin değişmez yorumcularından biri haline gelmiştir.
Gönüllü Yorumculuk Yaklaşımı
Ömer Üründül'ün spor yorumculuğunu diğer profesyonel işlerinden ayıran önemli bir özellik bulunmaktadır: Yorumculuk faaliyetini tamamen gönüllü olarak sürdürmektedir. Bu gönüllülük esasına dayalı yaklaşım, onun spor sevgisini ve bilgi birikimini izleyicilere aktarma arzusunu öne çıkarmaktadır. Kendisi halen aktif olarak Sabah gazetesindeki köşe yazılarıyla ve televizyon yorumlarıyla Türk futbol kamuoyuna seslenmeye devam etmektedir.





