Türkiye, halk arasında karakış olarak bilinen yılın en sert dönemlerinden birine adım atıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı son değerlendirmelere göre, 17-22 Aralık tarihleri arasında soğuk hava dalgası yurt genelinde etkisini iyice hissettirecek. Özellikle geceleri düşen sıcaklıklar, sabah saatlerinde sis ve pusla birleşince hem sürücüler hem de yayalar için dikkatli olunması gereken bir tablo ortaya çıkıyor.
Bu dönem aynı zamanda zemheri olarak adlandırılan ve kışın en keskin soğuklarının yaşandığı zaman dilimi olarak biliniyor. Uzmanlar, hava sıcaklıklarının ani düşüşler gösterebileceğini ve buna bağlı olarak kar yağışı ihtimalinin artacağını belirtiyor.
Sis, Don ve Buzlanma Uyarısı
Kuzey, iç ve doğu bölgelerde parçalı ve yer yer çok bulutlu bir hava bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde ise özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da sis ve pusun etkili olacağı tahmin ediliyor. Bu bölgelerde zaman zaman don ve buzlanma görülebilir. Uzmanlar, özellikle erken saatlerde yola çıkacak sürücülerin daha temkinli olmasını öneriyor.
Karadeniz ve İç Anadolu’da ise zemheri döneminin etkisiyle yağış ihtimali artıyor. Bazı noktalarda kar yağışı sürpriz olmayacak gibi görünüyor.
İstanbul ve Ankara’da Hava Nasıl Olacak?
Megakent İstanbul’da önümüzdeki günlerde sisli bir hava öne çıkıyor. Gece sıcaklıklarının 0 derecenin altına düşmesi beklenirken, sabah saatlerinde hissedilen sıcaklıkların 5 dereceye kadar gerileyeceği tahmin ediliyor. Gün içinde ise hava biraz toparlansa da sıcaklıkların 12-13 derece civarında seyretmesi bekleniyor.
Ankara’da ise soğuk daha sert hissedilecek. Başkentte gece sıcaklıklarının -3 dereceye kadar düşmesi öngörülüyor. Bu durum, özellikle sabah saatlerinde buzlanma riskini artırıyor.
Uzmanlardan Vatandaşlara Uyarı
Meteoroloji uzmanları, karakış ve zemheri döneminde ani hava değişimlerine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor. Kalın giyinmek, araçlarda kış lastiği kullanmak ve sisli havalarda hızdan kaçınmak bu günlerde her zamankinden daha önemli. Görünen o ki Türkiye, önümüzdeki günlerde kışın gerçek yüzüyle tanışacak.





