Bu kutsal vatan topraklarında yokluğa,yoksulluğa her türlü ihanete ve hainliğe rağmen işgal altından kurtulup kanla , canla ,alın teri ile Türk milleti çok zor şartlar altında Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının önderliğinde Cumhuriyeti kurdu ve onu Türk milletine hem armağan ,hem de emanet etti. Hiç şüphe yok ki, Cumhuriyeti kuranlara ve onu canı pahasına yaşatanlara minnettarız. Bu yüzden Cumhuriyetimizin kuruluş tarihi olan 29 Ekim'i her yıl milletçe bayram olarak kutluyoruz. okluktan,yoksulluktan,geri kalmışlıktan, karanlıktan ve düşman işgalinden kurtuluşun coşkuyla kutlandığı günün adı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramıdır.

Cumhuriyet 29 Ekim 1923'te kuruldu ve Türk milletiyle birlikte bütün dünya ya duyuruldu. Böylece yeni Türk Devletinin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti oldu.Türkiye Cumhuriyeti Devleti demek halkın kendi egemenliğine dayanan bir devlet demekti. Türkiye Cumhuriyeti Devletinde padişah yoktu, kral yoktu halkın kendisi, kendi iradesi vardı .Halk bunu benimsedi ,bunun doğru bir seçim olduğunu gördü.E lbette zaman zaman sıkıntılar yaşandı ,yönetimde halkın egemen olması bazı kesimleri rahatsız etse de kimse halkın iradesine engel olamadı.Her yıl Cumhuriyet büyüdü ve güçlendi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti daha çağdaş, daha kalkınmış bir ülke oldu. Cumhuriyete sahip çıkanlar sayesinde şimdi daha çağdaş ve daha kalkınmış bir ülkeyiz. Cumhuriyetin nimetleri sayesinde geleceğe çok daha güvenle bakabiliyoruz. Çünkü Cumhuriyet insanımıza ışık olmuştur. O ışığı daha güçlü yakmak için Cumhuriyetimize sahip çıkmalıyız. Bunun için 29 Ekim günü Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaktadır. İnsanımız okuduğu okulda, yaptığı görevde ,topluma ve ailesine saygıda, sevgide en önde olmak istiyorsa, bunun içinde çaba gösteriyorsa o insanımız Cumhuriyetimize sahip çıkıyor demektir. Türk milletinin sonsuza kadar Cumhuriyete sahip çıkması Cumhuriyeti kuranlara ve yaşatanlara minnet duymasıdır. Bunu elbette halkın egemenliği ve ülkemizin bağımsızlığı için önemsiyoruz.

Kim hangi tuzağı kurarsa kursun ,kim hangi düşmanlığı beslerse beslesin, kim hangi çamuru atarsa atsın ,Türk milleti Cumhuriyeti kuranlara ve yaşatanlara minnettardır. Türk milletinin en büyük bayramı da Cumhuriyet Bayramıdır. Cumhuriyet bayramı hepimizindir, hepimize kutlu olsun.