n

n
n Samsunspor’un deplasmandaki Tavşanlı Linyitspor maçı beraberliği ve ardından evinde oynadığı Göztepe ve Kartalspor maçlarını kazanması; sevenlerinin dikkatini bir anda bu hafta sonu oynanan Boluspor maçına kilitlemişti.
n
n Çünkü bu karşılaşmadan alınacak puan ya da puanlar, camiayı bir anda başka hedeflere taşıyacaktı.
n
n Yani Play-Ofa…
n
n Ama olmadı. Samsunspor, Bolu deplasmanında 2-1 kaybetti.
n
n Oysa bu karşılaşma öncesi büyük bir kesim ve buna ben de dahil büyük beklentiler içine girmiştik.
n
n Emin olun dün sabah evden çıktığımda yolda yürürken karşılaştığım ve hiç tanımadığım 10 yaşlarındaki bir çocuk elinde okul çantası ile bana “Ercüment amca, ben Samsunspor’a küstüm.”dedi. Ben “niye?” diye sormaya fırsat vermeden de yüzü asık bir vaziyette uzaklaşıp gitti.
n
n Ben de arkasından üzüntülü bir ruh hali ile uzun bir süre bakakaldım.
n
n Düşünebiliyor musunuz? Samsunspor başarısının bu şehirde yaşayan insanların ne kadar büyük bir kesimini etkilediğini?
n
n Gelelim Boluspor maçını neden kaybettiğimize…
n
n Samsunspor’un öncelikli en büyük sorunu 4’lü defans bloğu…
n
n Bu 4 bloğun iki stoperi malumunuz Cemil ve Ercan…
n
n Biliyorsunuz Cemil, Karşıyaka’dan yeni transfer. İyi bir fiziğe sahip ve hırslı agresif bir futbol kimliği var. Bununla birlikte bu ligin deneyimli tecrübeli futbolcusu. Yanında oynayan Ercan ise çok genç ve deneyimsiz ama Kere gibi bir deneyimli bir stoperden formayı kaptı. Çok fazla sırıtmıyor. Ama her an hata yapabilir. Eğer yapsa da son adam olduğundan bu gol anlamına geliyor.
n
n Bu zamana kadar önemli bir hata yaptı mı? Hayır.
n
n Samsunspor’un ligde hayati karşılaşmalar oynadığı şu günlerde bu riski Teknik Direktör Besim Durmuş alıyor.
n
n Açık konuşuyorum, bu bana göre çok büyük risk.
n
n Haaa bu demek değil ki genç futbolcular oynamasın.
n
n Savunma 4’lüsünün sağında ise diğer bir genç futbolcu Canberk oynuyor.
n
n Bana göre Canberk, açık konuşuyorum tam bir saatli bomba.
n
n Bakın dikkat edin top rakipte ve hazırlık pasları yapılırken Canberk’in savunduğu bölgeye deplase olmuş rakip futbolcu ile arasındaki mesafe; hemen her seferinde neredeyse 5 metre.
n
n Canberk bunu kasıtlı yapıyor. Çünkü hızına güveniyor. Rakibinin topla buluşmasına müsaade eden Canberk, sonra topla hareketlenen rakibine süratle koşu yaparak baskı ile ayağındaki topa müdahale edip taca atmaya ya da topu çelmeye çalışıyor. Bunun birçoğunda da başarılı olup sonrasında da asıl amacına ulaşıp tribünlerden alkış alıyor.
n
n Asıl tehlike ise zaman zaman kaçırdığı o rakip futbolcu, Samsunspor defans bloğunu çizgi halinde yakalıyor ve ceza sahasına yaptığı her ortada stoperler Ercan ve Cemil dengesiz yakalanıyor.
n
n Böyle bir kenar savunması anlayışı hiç gördünüz mü?.
n
n Oysa normal olarak bir sağ bek oyuncu her seferinde top rakipteyken kendi bölgesindeki rakip futbolcuyu öylesine kontrolünde tutar ki ola ki pas verilmesi halinde o topla rakibini buluşturmadan ilk müdahaleyi kendisinin yapacağı mesafede pozisyonunu hazırlar...
n
n Yani Canberk’in ne yapmak istediğini futboldan biraz anlayan kişi hemen çözer.
n
n Ayrıca futbolda oyunu rakip kaleye yıkabilmen ve baskılı oynaman için defans bloğunu ileriye çıkarman gerekir. Bunu yapacak iki stoperin de en büyük güvencesi her zaman iki bek oyuncundur.
n
n Bilmiyorum ne demek istediğimi anlatabildim mi?
n
n Diğer bir sol bek Lokman ise normal olarak bu bölge adına ağır bir fizik yapısına sahip olduğu halde öncelikle Canberk’e göre her hücumda takımına daha fazla ofansif anlamada katkı veriyor. Yani 90 dakika boyunca sol çizginin tamamını kullanmaya çalışıyor.
n
n Biliyorum Lokman zaman zaman dönüşlerde sıkıntı yaşıyor. Ancak önünde oynayan Musa Sinan ise bu futbolcuya defansif anlamda en ufak bir katkısı yok. Öyle ki top rakipteyken kademesine bile genellikle girmiyor. Hemen taze bir örnek Boluspor maçında gelen iki gol de dikkat ederseniz; bu kanattan ve bu sözünü ettiğim kademe hatası yüzden oldu.
n
n Sonuç olarak Samsunspor’un özellikle deplasmanlarda maç kazanabilmesi adına bir an evvel bu 4’lü defans bloğundaki uyumsuzluğa çare bulması gerekir.
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n