n

n
n Bir zamanlar bankalardaki mevduat miktarı açısından Türkiye’nin sayılı illeri arasında yer alan Samsun, son yıllarda bu özelliğini kaybederek 2011 yılı verilerine göre 2 milyar 541 milyon 149 bin liralık toplam mevduat miktarı ile İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Adana, Muğla, Mersin, Kocaeli, Balıkesir, Aydın, Denizli, Hatay, Konya, Manisa ve Eskişehir’in ardından ancak 17’nci sırada yer alabildi.
n
n
n
n Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre 2002 yılında 34 milyar 850 milyon 637 bin TL olan Türkiye’nin toplam tasarruf mevduatı 2011 yılı sonu itibariyle 8 kat artarak 270 milyar 643 milyon 305 bin TL ulaştı. Aynı dönemde Samsun’daki toplam tasarruf mevduatı da 346 milyon 348 bin TL’den 2 milyar 541 milyon 149 bin TL’ye yükselerek toplamda 7 kat artmış oldu. Bu durumda Samsun’un mevduat miktarındaki artış, Türkiye ortalamasının altında kaldı.
n
n
n
n Yine TBB’nin verilerine göre (2002-2011) son 10 yıllık dönemde tüm illerin mevduat miktarında artış kaydedildi. İllerin 2011 yılındaki toplam mevduat miktarı 2002 yılındaki toplam mevduat miktarları ile kıyaslandığında en az artışın olduğu iller Osmaniye, Artvin ve Ardahan olarak karşımıza çıktı. Bu illerin 2011 yılındaki toplam tasarruf mevduatı miktarı 2002 yılına göre 4 kat arttı.
n
n
n
n Oransal olarak en fazla artışsa Konya, Kayseri, Aksaray, Karaman, Bayburt, Ağrı ve Van’da görüldü. Bu illerden Ağrı ve Van’daki artışsa tüm illeri geride bıraktı. Ağrı’nın 2011 yılındaki toplam mevduat miktarı 2002 yılındaki mevduat miktarını 10’a, Van’ın 2011 yılındaki toplam mevduat miktarı da 2002 yılındaki mevduat miktarını 11’e katladı. Limanı olmadığı gibi etkin bir uluslararası havaalanına da sahip olmayan her iki ildeki olağanüstü artış; ister istemez bu illerde hangi bilinmeyen faaliyetler varda bu kadar artış oldu sorusunu da akıllara getirdi.
n
n
n
n Son 10 yıldaki mevduat miktarındaki artışın Türkiye ortalamasının altında kaldığı iller de şunlar: Tekirdağ, Adapazarı, Afyonkarahisar, Malatya, Sivas, Diyarbakır, Giresun, Yalova, Tokat, Burdur, Zonguldak, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Ordu, Kastamonu, Elazığ, Bolu, Şanlıurfa, Bartın, Karabük, Erzurum, Amasya, Yozgat, Sinop, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Kırşehir, Düzce, Erzincan, Kırıkkale, Bilecik, Adıyaman, Artvin, Tunceli, Mardin, Kars, Çankırı, Gümüşhane, Ardahan, Kilis, Siirt, Hakkâri ve Samsun.
n
n
n
n Toplam 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi illerinin 2002-2011 dönemindeki toplam mevduat miktarlarındaki artış da şu şekilde gerçekleşti: Artvin 4 kat, Bolu ve Karabük 5 kat, Bartın, Düzce, Kastamonu, Ordu ve Zonguldak 6 kat, Amasya, Giresun, Gümüşhane, Tokat, Sinop ve Samsun 7 kat, Rize ve Çorum’da 8 kat, Trabzon’da 9 kat, Bayburt’ta da 10 kat artış olduğu görüldü.
n
n
n
n Samsun’un bu kategoride geri kalmasının belli başlı sebepleri arasında; tütün üretiminin yok denecek seviyeye gerilemesi, fındık üreticisinin yeterli gelir elde edememesi, merkezi İstanbul, Ankara, Bursa ve Konya gibi illerde bulunan büyük AVM’lerin elde ettiği hasılatın Samsun’da kalmaması, Samsun’un emekli, memur ve öğrenci şehri olma hüviyetine bürünmesi gibi faktörler etkili oldu.
n
n
n