n

n
n Geçtiğimiz günlerde Kalkınma Bakanlığı’nca, “İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE-2011)” yayımlandı. Bu araştırmaya göre Samsun en gelişmiş iller sıralamasında 33’üncü sırada yer aldı.
n
n
n
n Gelişmişlik sıralamasında Çanakkale, Isparta, Balıkesir, Uşak, Burdur, Bilecik ve Karaman illeri bile Samsun’un önünde yer almış. Sıralamada bölge illerinden Bolu 11’inci, Karabük 28’inci, Zonguldak 29’uncu, Trabzon da 31’inci sırada kendine yer bulabilmiş. Samsun bu durumda 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi’nde bile ancak 5’inci sırada yer alabiliyor.
n
n
n
n Araştırmaya göre en gelişmiş iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Antalya olurken, listenin son sıralarında da Muş, Hakkari, Ağrı, Şırnak ve Siirt illeri yer almış. En son 2003 yılında yayımlanan İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE) çalışması Kalkınma Bakanlığı tarafından güncellendi. SEGE-2011 çalışması ile illerin gelişmişlik düzeyleri farklı alanlardan seçilen değişkenler yardımıyla ölçülmüş.
n
n
n
n Ölçüm ve analizler sonucunda, il sıralamaları yapılıp, aynı özelliklere sahip il grupları belirlenmiş. Bu çalışma ile illerin iktisadi ve sosyal kalkınma yolundaki performanslarının izlenmesi mümkün hale geliyor. SEGE çalışmasının sonuçları bölge, il ve ilçe düzeyinde karşılaştırmalı politika tespitinde ve uygulamasında kullanılıyor.
n
n
n
n Belediyelere ve il özel idarelerine kaynak tahsis edilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının personel atamaları ve özlük haklarının düzenlenmesi ile kalkınma ajansları merkezi bütçe paylarının belirlenmesi gibi bölgesel niteliği olan kamu politikalarının uygulanmasında önemli bir kıstas olarak kullanılan SEGE çalışmasına 10 un üzerinde kanun ile ikinci mevzuatta atıf yapılmış.
n
n
n
n SEGE-2003 çalışmasında 10 alt kategoride 58 adet değişken kullanılırken, yeni teşvik sistemine de dayanak teşkil eden SEGE-2011 çalışması ise; demografi, eğitim, sağlık, istihdam, rekabetçi ve yenilikçi kapasite, mali kapasite, erişilebilirlik ile yaşam kalitesi olmak üzere 8 alt kategoride, çoğunluğu 2009-2010 yıllarına ait 61 değişken kullanılmış.
n
n
n
n Çalışmada kullanılan değişkenlerin teknik ve bilimsel bir yaklaşımla seçiminde ilin ülke içerisindeki ekonomik ağırlığı ve potansiyeli, sosyal gelişmişlik seviyesi, ortalama bireysel refah düzeyi, il ölçeğinde ekonomik ve sosyal gelişmişlik ile bireysel refah arasındaki kümülatif denge, veri teminine ilişkin süreklilik gibi veriler kullanılmış.
n
n
n