n

n
n Tarih 26 Haziran 2012. Günlerden salı. Saatler 21’i çoktan geçmiş. TBMM’nin 124’üncü birleşiminde 6102 sayılı yeni TTK ile ilgili görüşmeler yapılıyor. (…) 37 nci madde üzerinde bir önerge vardır, okutuyorum:
n
n
n
n Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı na
n
n Görüşülmekte olan Türk Ticaret Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 37’nci maddesi ile değiştirilen geçici 6’ncı maddenin ikinci fıkrasının aşağıdaki şekilde değiştirilmesini ve maddeye dördüncü fıkra olarak aşağıdaki fıkranın eklenmesini arz ve teklif ederiz.
n
n
n
n Nurettin CANİKLİ Giresun Milletvekili (YMM)
n
n Mehmet Doğan KUBAT İstanbul Milletvekili
n
n Mustafa ELİTAŞ Kayseri Milletvekili
n
n Emrullah İŞLER Ankara Milletvekili
n
n Osman Aşkın BAK İstanbul Milletvekili
n
n M. Kerim YILDIZ Ağrı Milletvekili
n
n Sıtkı GÜVENÇ Kahramanmaraş Milletvekili
n
n …..
n
n (4) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, 1.6.1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre yeminli mali müşavirlik hakkını kazanmış olan meslek mensupları ile mülga 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu nca öngörülen eğitimi tamamlamış olmaları halinde sınav veya başkaca bir şart aranmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirilir.
n
n
n
n BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?
n
n ADALET KOMİSYONU BAŞKAN VEKİLİ HAKKI KÖYLÜ (Kastamonu) - Takdire bırakıyoruz.
n
n BAŞKAN - Hükümet?
n
n GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI HAYATİ YAZICI (Rize) - Katılıyoruz Sayın Başkan.
n
n NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Gerekçe Sayın Başkan…
n
n
n
n BAŞKAN - Gerekçeyi okutuyorum:
n
n Gerekçe: 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca, sermaye şirketlerinin tamamı bağımsız denetim kapsamına alındığından, 6762 sayılı Kanun uyarınca seçilmiş olan murakıp veya murakıpların görevlerinin de 6102 sayılı Kanun uyarınca seçilecek denetçinin seçimliyle birlikte sona ereceği düzenlenmiştir. Tasarıyla yapılan değişiklikle bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu na verilmiş olup Bakanlar Kurulu nca yapılacak belirleme sonrasında bağımsız denetim kapsamında yer almayan anonim şirketlerin, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ve ortak sayısı yirmiyi aşan limited şirketlerin 6762 sayılı Kanun uyarınca seçilen murakıp veya murakıplarının görevlerinin ne zaman sona ereceği konusunda ortaya çıkacak tereddütlerin giderilmesi amacıyla bu önerge verilmiştir. Önergeyle, Bakanlar Kurulu nca bağımsız denetim kapsamına alınmayan şirketlerin yetkili organlarınca 6762 sayılı Kanun a göre seçilen murakıp veya murakıpların bu görevlerini 31.3.2013 tarihine kadar sürdürecekleri netleştirilmiş ve ayrıca 1.7.2012-31/3/2013 döneminde ölüm, istifa veya 6762 sayılı Kanun da belirtilen herhangi bir nedenle murakıplığın açılması durumunda, bu boşluğun 6762 sayılı Kanun uyarınca giderileceği hüküm altına alınmıştır.
n
n
n
n Maddeye eklenen dördüncü fıkra ile bu maddede değişiklik öngören kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 3568 Sayılı Kanun a göre, yeminli mali müşavir olabilmek için en az on yıl serbest muhasebeci mali müşavir olarak çalışılması ve
n
n 1) İleri Düzeyde Finansal Muhasebe,
n
n 2) Finansal Yönetim,
n
n 3) Yönetim Muhasebesi,
n
n 4) Denetim, Raporlama ve Meslek Hukuku,
n
n 5) Revizyon,
n
n 6) Vergi Tekniği,
n
n 7) Gelir Üzerinden Alınan Vergiler,
n
n 8) Harcama ve Servet Üzerinden Alınan Vergiler,
n
n 9) Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı ile
n
n 10) Sermaye Piyasası Mevzuatı konularından oluşan sınavdan başarılı olunması gerekmektedir.
n
n
n
n Bu sınavlarda başarılı olan ve denetim konusunda da uzmanlık sahibi olan yeminli mali müşavirler ile denetim elemanlarının bağımsız denetçi olarak tekrar sınava girmelerine gerek olmadığından verilecek eğitim sonrasında bu kişilerin Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilmeleri sağlanmaya çalışılmıştır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle geçiş döneminde maddede sayılanların eğitime tabi tutulmak suretiyle yetkilendirilmeleri, geçiş dönemi sonrasında ise yetkilendirmenin sınavla yapılmasının sağlanması amaçlanmıştır.
n
n
n
n BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum:
n
n Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmiştir.
n
n Kabul edilen önerge doğrultusunda 37 nci maddeyi oylarınıza sunuyorum:
n
n Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.
n