Yabancı haber kaynaklarının Türkiye üzerindeki aşırı hassasiyetini bilmeyeniniz yoktur.
Hele ki seçim süreçlerinde bu ilgi katlanır.
Son günlerin seçim arası yaşamını benimseyen ülkemizde ise yabancı menşeili kanlarla günümüz tabiri ile kanki olduk diyebiliriz.
Katar merkezli haber kanalı Al Jazeera’nin internet sitesi ise araştırma merkezini Bafra olarak belirlemiş.
Bilirsiniz kanal öyle böyle değil.
İlk olarak yalnızca Arap dünyasına ilişkin güncel haberlerle yayına başlamış olsa da o zamandan günümüze gelene dek başka tematik kanalları da bünyesinde bulunduran bir ağ hâline getirdi.
Kanal, yaptığı yayınlarla ve özellikle El-Kaide lideri Usame bin Ladin in video görüntülerini ve yaptığı açıklamayı yayınlayarak özellikle 2001 yılında ABD nin ikiz kulelerine yapılan 11 Eylül saldırılarının ardından dünya çapında dikkat çekmişti.
Al Jazeera 1 Kasım seçimleri ile ilgili gerçekleştirdiği araştırmalarda MHP ve AK Parti nin oylarını artırmak için yüklendiği ilçeyi Bafra olarak gösterdi.
Analizleri ilginç.
Paylaşalım:
Al Jazeera, AK Parti Samsun’da, 2011 Genel Seçimi nde olduğu gibi 6 milletvekilini rahat rahat çıkaracağını düşünüyor. Her şeyden önce amblemi AK Parti’ye benzeyen, 7 Haziran’da Samsun’dan 3340 oy alan TURK (Toplumsal Uzlaşma Reform Kalkınma Partisi) bu seçimlerde olmamasını AK Parti için avantaj olarak gösteriyor.
Al Jazeera’ye göre yalnızca AK Parti için değil MHP ve CHP için de Bafra önemli. MHP’nin 7 Haziran’da çıkardığı ve 1 Kasım’da da korumaya çalıştığı milletvekili Hüseyin Ediz de Bafra doğumlu. Sayıştay Denetçiliği üstlendiği görevlerden biri. Ancak çalışma yaşamı sırasında Bafra dan uzak kalmış. MHP’nin listesinde Erhan Usta’dan sonra ikinci sırada.
Yine Al Jazeera Samsun’da merkezde çok fazla oy değişikliği beklemiyor. CHP 25 binin üzerinde fazla oy alırsa 3. milletvekilini çıkarır ancak bu oy oranını afaki buluyor.
Özetle Al Jazeera’nin 1 Kasım seçimlerine ilişkin olarak iki önemli tespiti var.
Bir; Samsun’da belirleyici ilçenin Bafra olduğu,
İki; yarışın AK Parti ve MHP arasında geçeceği.
Al Jazeera’nin üzerinde çok fazla durmadığı ayrıntı ise Bafra’nın bakış açısı olduğunun bilinmesi gerek
Bafra’nın evet mührünü basacağı amblemin listesinde Bafralı olup olmadığını kesinlikle dikkate alacağını belirtmek gerek.
Bu bakış açısı ile AK Parti’nin 6. sıra adayı Orhan Kırcalı ile MHP’nin 2. sıra adayı Hüseyin Edis’in yanı sıra CHP’nin 3.sıra adayı Şaban Sevinç’in de Bafralı oluşunu da unutmamak gerek.
Seçimlerle ilgili anket, araştırma ve diğer paylaşımları inceleyen lakin çok fazla önemsemeyen biri olarak Al Jazeera’nin araştırmasından tek çıkarım Bafra’nın önemsenmesi.
Umarım bu dikkate alış 2 Kasım ve sonrasında da devam eder.