Düzleşerek bir satranç tahtası formunu alan dünya, peş peşe gelen hamleler, gündem kirliliği ve cambaza baktırılmaya çalışılan bizler…

Bakmayacağız, bakmamak için çaba harcayacağız.

Gerçeğe odaklanıp üretime, teknolojiye ve katma değeri yüksek ürünler üretim gerçeğine ulaşmaya çalışacağız.Zira gelişmiş ülkelerin başarısının altında üretimin, teknolojinin ve katma değeri yüksek ürün/hizmetlerin yattığını biliyoruz.

Uzunca bir süreden bu yana ziyaret edemediğim Samsunumuzun Üretenlerinden 'MC Filtre' firmasını ziyaret etme şansını yakaladım. İki kardeşin (Osman ve Hasan Öğüten) kurduğu ve Samsun'a kazandırdığı bir firma. Kardeşlerden biri Otomotiv Meslek Yüksekokulu mezunu diğeri ise Kalıpçılık Teknik Öğretmenliği bölümü mezunu. Sektöre yönelik kısa süreli çalışma hayatlarından sonra beraber imalathane kurmaya karar vermişler Samsun'da. Sektör araştırması yapabilmek için İstanbul'a tanıdıkları üretim yapan firmaları ziyarete gitmişler. Araştırmışlar. Oradan Hasan'ın mezun olduğu Gazi Teknik Eğitim Fakültesi'ne geçerek Prof.Dr. Ahmet Özdemir'le biraraya gelmişler. Hocanın tavsiyesi doğrultusunda Otomotiv ve Endüstriyel Hava Filtresi' imalatı konusunda 19 Mayıs Sanayi Sitesi'nde yatırım kararı almışlar.

2008 yılında bir teknik seminerde tanıştığım ve imalathanelerini ziyaret ettiğim MC Filtre'nin kuruluş hikayesi böyle değerli okurlar. O zaman 200 m2 kapalı alanlı bir işyerinde Kalıpçı Freze, Matkap ve Rovelver bir Torna Tezgahı (Hatırlayabildiğim kadarıyla) , 4 kişilik kadrosuyla çalışıyorlardı. Son ziyaretimde ise 3 tane 300 m2 ve 1 tane 200 m2 dükkanları birleştirerek oluşturdukları 2.500 m2 kapalı alanlı dükkandan bozma üretim tesislerinde 50'yi aşkın çalışana ulaşmış durumdalar.

Üretim alanlarının yetersiz olması nedeniyle makinelerinin iç içe, çalışanların sırt sırta çalışmaları, dikkatten kaçmıyordu. Ciddi bir makine ekipman yatırımı yaparak ürün çeşitliği, üretim altyapısına ulaşmışlardı. Tesisi gezdirirken bir makineyi, kardeşinin düğünde takılan altınlarını bozdurarak aldıklarını keyifle anlatıyordu Osman.

Tersine mühendislik biraz da inovasyon ile farkındalık yaratan MC Filtre, Otomotiv ve Endüstriyel Hava Filtreleri imalatında ülkemizde öne çıkmaya başladı. Avrupa Birliği ve Ortadoğu coğrafyasına gerçekleştirdikleri ihracatlar yurtdışı pazar edinimi konusunda firmaya bilgi birikimi oluştururken en büyük sıkıntıları olarak fiziki alan yetersizliği nedeniyle üretim tesislerini görmeye gelen alıcılara kendilerini rahat bir şekilde ifade edememeleri öne çıkmakta.

Böyle üretici gençlere gelişmiş ülkelerde sağlanan destekleri düşündüğümde, bizlerin onlara destek olamamamız gerçekten düşündürücü bir durum.

Altyapısı tamamlanmış, geleceğin ekosistemine göre planlanmış sanayi parsellerinin gerçek üreticilere tahsisi ve üretime, üretene sahip çıkılması önceliğimiz olmalı diye düşünüyorum…

Sağlıcakla