Yerli ürün ve milli ürün özellikle son yıllarda çokça duyduğumuz, konuşurken cümlelerimizde sıkça kullandığımız sözcükler. Takip edebildiğim kadarıyla anlamını tam kavrayamadığımızdan, yanlış kullanımdan ötürü kavram karmaşasına yol açtığımız bu sözcüklerin iyi anlaşılması gerekiyor.

Yerli Ürün

Tasarımı, patenti ve uluslararası fikri mülkiyet hakları yabancı kurum/kuruluşlara ait olan, yurt içinde üretilen ürünlere yerli ürün diyoruz. Yerli ürünlere en bilindik örnek otomobil üretimidir. Çünkü ülkemizde üretimi yapılan otomobillerin tasarımı, patenti ve uluslararası fikri mülkiyet hakları yabancı kurum/kuruluşlara ait olduğundan ülkemizdeki otomotiv üretimi yerli ürün konumundadır.

Milli Ürün

Tasarımı, patenti ve uluslararası fikri mülkiyet hakları yerli kurum/kuruluşlara ait olan, yurt içinde/yurtdışında üretilen ürünlere milli ürün diyoruz. Ülkemizde milli ürünlere en iyi örnek beyaz eşya ve ev elektroniği sektörü verilebilir.

Üretim bazında katma değer , karlılık ve teknolojiye sahip olabilme adına konuya baktığımızda milli ürünler açık ara öndedir.

Yerli ürünler halk dilinde fason üretim kurgusu içerisinde gelişimini sürdürmüş, katma değeri milli ürüne göre düşük ürünlerdir.

Son yıllarda özellikle savunma sanayi ürünlerine yönelik yerlileştirme ve millileştirme çalışmaları, konunun ne denli önemli ve üzerinde durulması gereken bir husus olduğunu bize ifade etmektedir.

Örnek vermek gerekirse; yerli üretim bir savaş helikopterini yurtdışına başka bir ülkeye satmak istediğinizde o helikopterin tasarımı, patenti ve uluslararası fikri mülkiyet haklarını elinde bulunduran yabancı firmadan izin almak durumunda kalıyorsunuz. Onun belirlediği strateji ve yol haritasının dışına çıkamıyorsunuz. Anlayacağınız üretiyorsunuz fakat ürün üzerinde bir hak iddia edemiyorsunuz. Oysa o helikopterin tasarımı, patenti ve uluslararası fikri mülkiyet hakları yerli bir kurum, kuruluşta olsa stratejimizi de yol haritamızı da kendimiz oluşturacaktık.

Konuyu ve milli ürün üretebilmenin önemini kavradığınızdan eminim. Peki yerli ürün üretiminden milli ürün üretimine nasıl geçeceğiz?

Evet değerli okurlar, milli ürün üretebilmenin yolu ArGe ve inovasyondan geçiyor. ArGe ve İnovasyon için ise yetişmiş nitelikli insan kaynağı ve finansal desteklerin oluşturulması gerekiyor.

Devletimiz üreticilerimize birçok konuda olduğu gibi ArGe,İnovasyon, nitelikli insan kaynağı konularında da destek veriyor. Ancak sonuç alamıyor veya sonuçlar çok düşük seviyelerde kalıyor.

Çare Güdümlü Üretimde

Ülkemizde millileştirmek zorunda olduğumuz stratejik ürünlerin tespiti yapıldı. Şimdi biz bu stratejik ürünlerin ülkemizdeki tüketim alanlarından yola çıkarak bir satın alma sepeti ve yol haritası hazırlasak, hedef üreticilerle Güdümlü Üretim Sözleşmelerini imzalasak ve ürettiğinde satın alma garantisi versek sonuç alır mıyız? Elbette alırız. Bakınız Savunma Sanayine sonuç alıyor muyuz, almıyor muyuz?

Başta annemin ve sevgili eşimin olmak üzere tüm annelerimizin anneler gününü kutlar, saygılar sunarım.