Bir insanın zamanını, adale gücünü; belirli bir noktaya kadar psişik varlığını satın alabilirsiniz. Ne var ki bir insanın şevkini, insiyatifini, bağlılığını satın alamazsınız. Bunları kazanmaya mecbursunuz.

Bir meseleye dışarıdan bakıldığında hiçbir şey bizim gördüğümüz gibi olmayabilir. Konunun içine girip; iyi bir analiz ve durum değerlendirmesi yapılmazsa; verdiğimiz ve vardığımız kararda yanılma payı çok yüksek olur.

Büyük başarıların altına imza atan; kitlelere yön veren liderler insan psikolojisini çok iyi bilmek zorundadır. Yap,et onların dünyasında olmayan emir cümleleridir. Onlar , Yapalım, edelim; başaralım derler. Hem de hep birlikte. Ben yaptım; ben başardım yoktur onların dünyasında. Biz yaptık; biz kazandık cümlelerini sıkça duyarız. Demek ki emirle lider olunmuyor. Bir de insanları etkilemek çok önemlidir. İnsanların anlayacağı dilden konuşan liderler, hep başarılı olmuşlardır. Bu kural, dünyanın her yerinde geçerlidir. Belki geçici bir zaman diliminde insanlar size itaat edebilir. İnsanları etkileyen liderler, hedef kitlenin gönlünü kazanmak zorundadır.Yoksa hiç kimse zorla teslim olmaz.

Kalpten gelmeyen şey, kalbe tesir etmez diye bir söz vardır. İnsanların gönlüne, idrakine, kalbine seslenmeyi bilen liderler başarılı olur. Yoksa bir insanın bağlılığını satın alamazsınız. Ancak kazanabilirsiniz. Bunun yolu ise bir insanın kalbine girmeyi başarabilmekten geçer.

Gerçek lider, Dostundan bir cefa gördünse ,onun bin tane de vefası olduğunu hatırla sözünün ne anlama geldiğini en iyi bilen insandır.

Büyük işler planlamak, yapmak ve başarmak insanları inandırmakla olur.Toplumlara ve dünyaya yön veren liderler başarılarını bu özelliklerine borçlular. Liderler zeki ve akıllı insanlardır. Gerçek liderlik için, Doğru işlemeyen akıl,keskinmiş neye yarar,saatin iyiliği koşmasında değil doğru gitmesindedir. sözü çok anlamlıdır. Çığı küçük bir serçe harekete geçirir. sözü çok doğru söylenmiştir. Fakat kitleleri harekete geçirmek hiç de o kadar kolay değil. İnsanları ikna etmek, herekete geçirmek; tabiat olaylarından daha zor. Sosyal ve toplumsal olaylarda insanlar bir şeye inanırsa harekete geçiyor. Herkesin işi demek hiç kimsenin işi demektir. Gerçek lider, her insanı harekete geçirecek sinerjiyi yayan insandır. Hiçbir şey vermeden alamayacağımız tek şey tecrübedir. Gerçek liderlerin harmanlandığı yer tecrübe okuludur.

Demokrasi bahçesinde binlerce çeşit fikir çiçeklerinden beslenen liderler sayesinde toplumlar ilerler. Hepimize düşen görev sevgi ve hoşgörü ile bilgiyle bu bahçeye su taşımaya devam edelim.