Mazaklı köftesi güzel ilimiz Tunceli'nin Dersim yöresine ait yerel halk arasında ev köftesi olarak bilinen bir yemektir. Yerel halk arasında bilinen Ev köftesi türlerinden birisi olan bu yemek Mazak veya Mazaklı Köfte olarak da anılabiliyor. Adını Tunceli'nin Mazgirt ilçesi yakınlarında bulunan Mazak Köyünden almaktadır. Yemek genellikle Bulgur tabanlı, etsiz, yöresel baharatlarla lezzetlendirilmiş bitkisel bir köfte yemeğidir.

Mazaklı Köftesi Nedir?

Mazaklı köftesi, ince bulgur, un, soğan ve çeşitli baharatlarla hazırlanan bitkisel bir köftedir. Yoğurularak yapılan, haşlandıktan sonra tereyağı sosuyla kavrularak veya salçalı sosla servis edilen bir köfte türüdür. Hem etsiz köfte hem de vejetaryen dostu bir yemektir.

MAZAKLI KÖFTESİ TARİFİ

MALZEMELER;

-2 Su bardağı köftelik ince bulgur

-1 su bardağı un

-1 adet kuru soğan

-1 tatlı kaşığı tuz

- 1 tatlı kaşığı biber salçası

-1 tatlı kaşığı pul biber, karabiber, kimyon.

-Yeterince ılık su

MAZAKLI KÖFTESİ YAPILIŞI

Öncelikli olarak ince köftelik bulguru geniş bir kaba alın. Üzerine az miktarda ılık su ekleyin şişmesi için 10 dakika kadar bekleyin. Şişen bulgura un, rendelenmiş soğan, salça, tuz ve baharatları ekleyin. Azar azar ılık su dökerek yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hâle gelmelidir.

Harçtan küçük parçalar halinde koparıp misket büyüklüğünde yuvarlayın. Dilerseniz ortasına hafifçe parmakla çukur da yapabilirsiniz.

Tunceli ilinin en iyi liseleri
Tunceli ilinin en iyi liseleri
İçeriği Görüntüle

Köfteleri geniş bir tencerede haşlayın ve tuz ekleyin. Köfteleri kaynar suya atın 8-10 dakika kadar pişirin. Daha sonra tavada tereyağı eritin ve salçayı ekleyip kavurup sosun üzerine nane, pul biber, sıcak su ekleyip karıştırın. Köfteleri sosa ekleyin ve servise hazır hâle getirin.