Marmara depremi, İstanbul, komşu iller, hazırlık, deprem riski, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Deprem Araştırma Merkezi, önlemler, Marmara Denizi, fay hatları, afet yönetimi

Zonguldak'taki Maden Faciası : 2 işçi hayatını kaybetti ! Zonguldak'taki Maden Faciası : 2 işçi hayatını kaybetti !

Marmara Depremi'nin tehdidi yeniden hatırlatırken, Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in uyarısıyla bu sefer İstanbul özelinde değil, komşu illerin de hazırlığa ihtiyacı olduğu vurgulanıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Marmara'ya kıyısı olan 7 ilin de etkileneceğini belirtiyor.

Sözbilir, Türkiye'nin fay hatları üzerinde bulunduğunu ve Marmara Denizi'nde deprem beklendiğini hatırlatırken, İstanbul'da alınacak önlemlerin diğer illerde de hayati olduğunu vurguluyor. Yalnızca İstanbul'un değil, Marmara'ya komşu illerin de bu hazırlığa dahil olması gerektiğini dile getiriyor.

image-9ced40a1b1844

İstanbul'da milyonlarca insanın yaşadığını ve olası bir depremin ağır sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Sözbilir, yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesinin can ve mal kayıplarını azaltacağını belirtiyor. İstanbul'un coğrafi yapısının farklı bölgeleri için risklerin de farklı olduğunu ifade eden Sözbilir, deniz seviyesine yakın kesimlerin daha çok etkilenebileceğini söylüyor. Bu bölgelerde yapı-zemin etkileşimine bağlı önlemlerin alınmaması durumunda ciddi hasarlar olabileceğine dikkat çekiyor.

2003'te yapılan deprem master planları ve ardından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarına rağmen, hızlı bir şekilde daha fazla önlemin alınması gerektiğini söyleyen Sözbilir, fayın deprem üretebilme potansiyeli nedeniyle sürekli hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor.

Editör: Ismail Usta