Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla sindirim sorunlarını önlemek için bol su içilmesini ve sağlıklı beslenme önerilerini paylaşıyor.

Sağlıklı Bir Kurban Bayramı İçin Et ve Su Tüketimine Dikkat!

Kurban Bayramı, et yemeklerinin bolca tüketildiği bir dönemdir. Ancak, sindirim sorunları yaşamamak ve sağlıklı bir bayram geçirmek için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekiyor. Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, özellikle bu dönemde su tüketiminin önemine vurgu yaparak, sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.

Et Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurban Bayramı’nda sofralar ağır, yağlı ve kızartmalı et yemekleriyle dolup taşar. Ancak, bu tür yemeklerin fazla tüketimi sindirim zorluklarına, hazımsızlığa, midede şişkinlik ve bulantıya, kan şekeri ve tansiyon yükselmesine neden olabilir. Özellikle kalp, diyabet, tansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi kronik hastalığı olanlar etin pişirme tekniğine ve tükettiği miktara dikkat etmelidir.

Su Tüketimi ve Sindirime Etkisi

Bayramda et tüketiminin artmasıyla birlikte su içmenin önemi de artar. Aktepe, suyun besinlerin daha kolay sindirilip bağırsaklardan atılmasına destek olduğunu belirterek, doğal kaynak suyu ve doğal mineralli suların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Su tüketimi, hazımsızlık ve gaz şikayetlerini azaltmada önemli bir rol oynar.

"Su işte iç, hepsi aynı" demeyin

Aktepe, “Su işte iç, hepsi aynı” demeyin; doğal kaynaklardan gelen, çeşitli doğal mineralleri barındıran, sağlıklı ve güvenli doğal mineralli ve doğal kaynak sularını tercih edin” dedi.

Yemeğin hemen öncesinde veya sırasında su içmeyin

Aktepe, yemeklerle birlikte veya hemen öncesinde su içmenin sindirimi zorlaştırdığını belirterek, suyun yemeklerden yaklaşık 1 saat sonra içilmesini önerdi. Doğal kaynak suyu ve doğal mineralli suların içine limon dilimleri atmak veya etin yanında tüketilen salataya doğal ev yapımı sirke eklemek sindirime destek olur.

Genel Beslenme Önerileri

Aktepe, bayram sürecinde genel beslenme planlamasına dair şu önerilerde bulundu: "Güne sade ve güzel bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Hazırlanacak etin en azından 24 saat dinlenmesi için zaman tanınmalıdır. Etleri kavurmak yerine yağsız ızgara veya haşlama olarak tüketmeye özen gösterilmelidir. Etli sebze yemeği yapılacaksa, etin yağı ile pişirilmelidir. Etin yanında bol sebze ve salata tüketmek sağlıklı olacaktır. Yemekleri çok iyi çiğneyerek tüketmek, sindirimi kolaylaştırır ve doyma hissini artırır."

Kurban Bayramı’nın keyfini çıkarırken, sağlığınızı da göz ardı etmeyin. Et ve su tüketimine dikkat ederek, sindirim sorunlarından uzak, sağlıklı bir bayram geçirebilirsiniz.