TikTok, İnstagram, FaceBook artık sıklıkla duyduğumuz 3 kavram hayatımızda. Özellike yaşantımızın büyük bir bölümünü story atarak veya video çekip internete yükleyerek geçiriyoruz. Bu anlamda sosyal medya kullanımı gençler ve yetişkinler arasında oldukça fazla arttı. Dünyanın en zenginleri de zaten bu sosyal medya hesaplarını kuran kişiler. Örneğin Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg dünyanın en zengin insanları arasında. Peki sosyal medya kullanımı aslında bu kadar masum mu ve bizleri nasıl etkiliyor bu yazımızda sizler için araştırdık.
Sosyal Medyaya Dair Gerçekler
Sosyal medya bağımlılığı genellikle insanlar gün içerisinde saatlerce zaman sosyal medya üzerinde geçiriyorlarsa söz konusu olabilir. Sosyal medya günümüzde ciddi bir psikolojik ve toplumsal sorun olarak karşımıza çıkar. Özellikle sosyal medya üzerinde gördüğümüz yaşamlara imrenme konusunda dikkatli olmalıyız. Yine sosyal medya hesapları üzerinden yapılan kusursuz paylaşımlar hayatın gerçekleriyle çoğu zaman özdeşleşmez. Fakat sosyal medya kullanımının bilimsel olarak kanıtlanmış bazı gerçekleri vardır.
Sosyal Medya Beyinde Dopamin Salgılatıyor
Sosyal medya hesaplarımızdan bazen story, bazen video veya resim atarız. Bu resimlerin veya videoların altına yorumlar geldiğinde beynimizde dopamin yani haz kimyasalı salgılanır. Bu anlamda sosyal medya, kumar veya uyuşturucu gibi maddelerle eş değer çalışır. Bu durum sosyal medya kullanıcıları arasında sürekli kontrol etme ihtiyacı oluşturur ve bu anlamda tehlikelidir.
Anksiyete ve Depresyon Riskini Artırıyor
Özellikle genç kişiler arasında yapılan çalışmalarda sosyal medya kullanımının gençler arasında öz güven kaybı oluşmasına ve kendisini mutsuz, depresif hissetmesine yol açtığını bizlere söylüyor. Sürekli olarak kendisini diğer insanların yaşantılarıyla kıyaslayan gençler sosyal medya hesaplarını kullanırken bu nedenle mutsuz olabiliyor.