Biliyoruz ki ülkemizin her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmıştır . Her şart altında şehadete koşan vatan evlatlarının sayesinde ülkemizde rahat ve huzur içerisinde yaşıyoruz, bayrağımız gönderinde her daim özgürce dalgalanıyor. Çünkü ülkemizde vatan borcu namus borcu olarak biliniyor.

Yıl 1966 yılıymış. Kimi geride anasını ,babasını , eşini ,yavrusunu, sevenlerini işini ,aşını ,köyünü ,tarlasını bırakmış …Vatan borcunu ödemek için yurdun her yerinden köyünden, kentinden Erzurum Dumlu'ya asker ocağına 20'li yaşlarda gelen o kahraman vatan evlatları 247 .Piyade Alayında buluşmuşlar. Kışıyla ünlü Erzurum'da vatan borcunu öderken asker ocağında sıcak dostluklar , güzel arkadaşlıklar kurmuşlar. Yine soğuk bir gecenin ayazından korunmak için asker ocağında koğuşta sobalar yakılıyormuş ,o sobaları tutuşturan sadece sıla hasreti değil, yiğit delikanlılarmış. Ne acıdır ki 7 Aralık gecesi askerin birisi hata yapmış ,bir hatanın ,bir kazanın sonucu 247.Piyade Alayı koğuşunda sobayı tutuşturmak için bilinçsizce kullanılan benzinin parlaması sonucu uykuda yakalanmış vatan evlatları. Gecenin karanlığını yaran dev alevlerden kurtulup kapıyı bulmak ne mümkün her yer alev olmuş. Kurtulanlar ise kurtulduklarına bile sevinememiş o korkunç gecenin acı bilançosu sonradan şehit olanlarla birlikte 65 olmuş. 65 hayat bir anda bitmiş, ne hayaller ,nede bekleyenler bir daha hiç kavuşamamış. O günün şartlarında Erzurum Dumlu'da şehit düşen kahramanlarının haberini radyolar vermiş gazeteler yazmış. Her acı haber gibi 65 askerin şehadet haberi babaevlerine düşmüş. Ateşin düştüğü her ocak yanmış kavrulmuş. Geride kalanlar ağıtlar yakmış, gözyaşları dökmüş son kez görmek bile nasip olmamış. Yanarak şehit düşenler, Erzurum Dumlu/Yeşildere'de 1.Dünya savaşında şehit düşenlerin defnedildiği tepeye toplu olarak defnedilmişler. Çoğunun yakınları şehitlerinin cenaze törenine katılamamış. Ama Türk Silahlı Kuvvetleri askeri yetkililer ve Erzurum halkı şehitlere sahip çıkmış ,onları dualarla sonsuzluğa kendi evlatlarını uğurlar gibi uğurlamışlar.

Dumlu şehitlerinin yakınları büyük acılar yaşamış. Yokluğa, yoksulluğa rağmen şehitlerin çocukları büyümüş, analar babalar evlatlarının acısıyla yaşamdan yaşamadan kopmuş ,hakka yürümüş. Geride kalan eşler,çocuklar,kardeşler ,yeğenler Dumlu şehitlerini hiç unutmamış, unutmadıkları gibi de babam ,eşim,kardeşim,amcam nerede diye aramışlar. Uzun yıllar sonra şehitlerin çocukları babalarını arayıp bulmuşlar.Babalarını bulan evlatları, kader ortaklarını aramaya başlamışlar.Dumlu şehitlerinin yakınlarını bulmak için Samsun Bafralı Dumlu Şehiti Piyade Er Alaaddin KOÇAK'ın oğlu Sebahattin Koçak iğne ile kuyu kazarak bundan dört yıl önce Dumlu şehitlerinin yakınları ile birlikte Erzurum'da tamda Dumlu şehitlerinin şehadet yıldönümünde biraraya gelerek acıları paylaşmışlar, hayatta olanlardan yaşananları dinlemişlerdi. Özellikle de o gecenin canlı tanığı Ankara'da taksicilik yapan Şafak Uluyılmaz'ın o geceye dair anlattıkları hiç unutulacak gibi değil.'Alevin insan kovaladığını orada gördüm' diyen Şafak Uluyımaz(72) gözyaşlarına hakim olamamıştı.2018 yılında bende Erzurum'da bizzat kendisinden bu sözleri duydum.

Bafra Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneğinin organizasyonuyla farklı illerden gelen şehitlerin yakınlarının katılımıyla düzenlenen ve duygusal anların yaşandığı törene Erzurum Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker, Erzurum Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemil İlbaş, Bafra Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı Mümine Ersin ve derneğin üyeleri, Fatsa Ünye ve Çevre İlçeleri Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı Adem Çiçek, derneğin Ünye sorumlusu Murat Alemdar, Batman Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Şeyhmus Özcan, Sason Şehit Aileleri ve Gaziler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Müttalip Çelik katıldı
Erzurum'un soğuk havasına , karına zor şartlarına rağmen yurdun dört bir tarafından gelerek 7 Aralık 2019 tarihinde Dumlu şehitlerinin şehadetlerinin 53. yılında Erzurum Dumlu şehitliğinde; 1.Dünya Savaşın'da şehit düşen bir grup insanla birlikte aynı şehitlikte koyun koyuna yatan aşağıda isimleri yazılı 65 kahraman askerimizin izinden yürüyen ,bu kutlu yürüyüşte bir ve beraber hareket eden Dumlu şehitlerinin yakınlarına ,şehitlerini unutmadıkları ve unutturmadıkları için Atatürk'ün şehri Samsun'dan selam olsun. Dumlu şehitlerimizle birlikte tüm şehitlerimizin ruhu şad ,mekanı cennet olsun.
İşte 7 Aralık 1966 tarihinde şehadet şerbeti içen Dumlu Şehitlerimiz;
1.çvş.Abdullah TEKTAŞ .Kayseri/yeşilhisar/başköy
2.çvş.Cemil DEMİRSOY.Samsun/çarşamba/hacılıçay köyü
3.onb.Cihat ZEYTUNLU Hatay/Antakya
4.onb.Emin TURAN Afyon/sandıklı
5.onb.Yusuf Kenan OKUR Balıkesir/gönen
6.er.Abdulkadir KOMA Diyarbakır
7.er.Abdullah BAYHAN Batman
8.er.Afer TUNCER Manisa/Demirci/Karaisalar köyü
9.er.Ahmet İLERİ Düzce
10.er. Alaattin KOÇAK Samsun/Bafra/keresteci köyü
11.er.Aydın KARA istanbul/Beykoz
12.er.Bektaş YENER Afyon
13.er.Durak PEKCAN ............
14.er.Çelebi ÇIRAKOĞLU Rize/Fındıklı
15.er Dursun SARIOĞLU İzmir/çamdibi
16.er.Enis EGE Aydın/incirova/beyköyü
17.er.Evliya YİRMİYE İstanbul/fatih
18.Er.Fehmi ASLAN Bursa/osmangazi/şeytandurağı
19.er Fevzi KILIÇ Gümüşhane/şiran
20.er.Fikri KÜÇÜK Yozgat/Yerköy/Aydıngün köyü
21.er.Kani YILMAZ Sivas
22.er.Hacı TON K.Maraş/Göksun/Mürsel köyü
23.er.Hasan AÇAR Şırnak/Beytüşşebap/oymakaya köyü
24.er.Hasan AKGÜL Hatay/kırıkhan/kurtuluş mah.
25.er.Haydar YURTSEVER Sivas/İmranlı
26.er.Hıdır GÜMEN Muş/Malazgirt
27.er Hüseyin ÜZER Antalya
28.er Hüseyin ÖZSOY Edirne/meriç/subaşı beldesi
29.er.ibrahim AY Yozgat
30.er.İbrahim FİKİRCİ Adana/seyhan/Yenimirza mah.
31.er.İbrahim GEZGİN Afyon/bolvadin
32.er.İbrahim SEVİNÇ Ankara/Çankaya/Yakupabdal köyü
33.er.İbrahim YASTIKÇI Aydın/Efeler/kurtuluş mah.
34.er.İsmail BAYRAK Bursa/Çekirge
35.er.İsmail BERBER Trabzon/Of
36.er.İsmail KARAKAŞ İzmir/çamdibi
37.er.İzettin ŞAHİN Trabzon/Akçaabat/Çatalzeytin
38.er.Mecit YILDIZ Mardin/savur/Hisarkaya köyü
39.er.Mehmet AKKALE Antalya
40.er.Mehmet KILIÇ Isparta/Büyükhacılar köyü
41.er.Mehmet ÖZPINAR G.Antep/oğuzeli/fatih mah.
42.er.Mustafa AYBASAN K.Maraş/Avşar mah.
43.er.Mustafa AYTEKİN Muş/Bulanık/kasaba köyü
44.er.Mustafa DEMİRCİ K.Maraş/Türkoğlu/hasanağa
45.er.Mustafa ÜNSAL Sivas/imranlı
46.er.M.Zeki GÜNEŞ Bingöl/kığı/yukarı zeynep köyü
47.er Necati OKUYUCU Bartın
48.er.Necmettin DENİZHAN Bursa/karacabey/çiftlik
49.er.Nuri SENAVER Bilecik/pazaryeri/Dereyörük köyü
50.er.Ramazan ÇEKER Malatya/pötürge/Tepehan köyü
51.er.Refik AYHAN Ankara/Beypazarı
52.er.Remzi KARAHANLI Diyarbakır/silvan/Mescit mah.
53.er.Saffet YANAR ............
54.er.Selahattin SOLMAZ Van/Muradiye/ulaşar köyü
55.er.Serkis EGE İstanbul/şehremini
56.er.Süleyman ÇÜRÜK K.Maraş/Elbistan/Ceyhan mah.
57.er.Süleyman KESER İzmir/ödemiş/Yeşilköy
58.er.Şaban PORTAKALCI Adana
59.er.Talip SUBAY Konya/Akşehir/çakıllar köyü
60.er.Ümit İŞÖZEN Karabük/safranbolu/Tayyip köyü
61.er.Yaşar ÜNSAL Nevşehir/Hacıbektaş
62.er.Yılmaz BOZDEMİR Afyon/sandıklı
63.er.Ziya DOĞAN Konya
64.er.Zülfü KILIÇ Bİngöl/Yayladere/Batıayaz köyü
65.er Bahattin ÇELİK Burdur/Yeşilova/çuvallı köyü