n SAĞLIKLI BESLENME

n

n Saf 50 gram glikozun kan şekerini yükseltme etkisi, 100 kabul edilerek, havucun glisemik indeksi hesaplanır. Beş adet ortalama yarım kilo gelen havucun kan şekerini yükseltme etkisi, cinsine göre 40-60 arası olmakla birlikte, ülkemizdeki havuçlarda ortalama 40 civarı kabul edilir.
n İki adet orta boy havuçta 20 gram şeker vardır. İki adet havuç yiyen kişinin havuçtan aldığı glisemik yük: 40/100 x 20 = 8 dir.
n Patatese göre glisemik indeksinin fazla, yeşil sebzelere göre glisemik indeksinin çok yüksek olmasına rağmen glisemik yükü düşük olan havuç, sağlıklı gıdaların vazgeçilmez bir unsurudur.
n Bir orta boy 100 gr. taze havuç: 1,1 gr. protein; 9,7 gr. Şeker, 0,2 gr. yağ; l gr. Lif, 36 mg fosfor; 37 mg kalsiyum; 0,7 mg demir; 47 mg sodyum, 341 mg potasyum,23 mg magnezyum, 0,06 mg B1,0,05 mg B2, 0.6 mg B3, 0.15 mg B6, 7,6 mcg folik asit, 6-8 mg C vitamini ve 0,6 mg E vitamini yanında çok yüksek miktarda 11.000 IU A vitamini içerir.
n Az miktarda sıvı yağ ilaveleri havucun içerisindeki yağda eriyen A-vitamininin kanımıza daha fazla karışmasını sağlar.
n Bir orta boy 100 gram havuç 40 kalori civarıdır. Bir kaşık sıvı yağ ilavesi kalori değerini 140 a çıkarır.
n Havucu çeşitli şekillerde tüketiriz.
n ISIRILARAK TÜKETİLEN BÜTÜN HAVUÇ:
n Hücre yapısı bozulmadığı için havucun glisemik indeksi yükselmez. Sabah kahvaltısında yenilmesi önerilir.
n RENDELENMİŞ HAVUÇ:
n Hücre yapısı bozulmuş ve glisemik indeksi biraz yükselmiştir. Sıvı yağ ilavesi glisemik indeksini düşürürken A-Vitamininin de emilimini artırır. Ama kalorisinin her bir çorba kaşığı yağ için 100 kalori artacağı unutulmamalıdır.
n YOĞURTLA KARIŞTIRILMIŞ RENDE HAVUÇ:
n Yoğurt, havucun glisemik indeksini düşürür, kalori değeri hafif yükselir. Havucun içerisindeki bazı minerallerin emilimi azalırken A vitamini emilimi artar.
n HAVUÇ SUYU:
n Hücre yapısı parçalanıp posası uzaklaşılarak elde edilen su, havucun en yüksek glisemik indeksli halidir. 45 civarındadır. Bir bardak havuç suyu yarım kilo havuçtan elde edilir. Glisemik yükü: 45/100x50=22.5 dur. Glisemik indeksi çok düşük karnabahar, ıspanak, yeşil fasulye gibi sebzeler tüketilirken, içilmesi tavsiye edilir.
n HAŞLANMIŞ HAVUÇ:
n Buharda pişen havuç vitamin ve mineral yönünden C –vitamini dışında fazla kayba uğramaz.
n Suda haşlanan havucun suyuna vitamin ve mineraller geçer. Bu su çorbada veya muhallebi yapımında kullanılmalıdır.
n Çok az çiğ sıvı yağ ilavesi haşlanmış havucun, lezzetini ve vitamin kalitesini artırır.
n ZEYTİNYAĞLI PİRİNÇ İLAVELİ HAVUÇ
n Pirinç ilavesi, yemeğin glisemik indeksini yükseltirken, sıvı yağ düşürür. Hem pirinç hem de sıvı yağ kalorisini arttırır. 4 Kaşıktan fazla tüketmemelidir.
n HAVUÇ KIZARTMASI:
n Havuç, buharda veya suda haşlandıktan sonra yapılır.
n Un ve, veya yumurtaya bulanır.
n Kızgın yağda kızartılır.
n Defalarca kullanılmış yağlar. Trans yağ içerdiklerinden damar tıkayıcı özellikleri vardır. Yağ bir kez kullanılmalı sonra atılmalıdır.
n Kızartma yağlarının bir kez kullanılıp atılmasının ekonomik olmadığı söylenebilir. Ama sağlıklı beslenmede kızartmalar önerilmez. Ayda en fazla bir kez yapacağınıza ve çok az yiyeceğinize göre sonuçta ekonomik olmadığını söylemeniz doğru değildir.
n Havuçtan yapılan çok lezzetli tatlılar vardır.
n CEZERYE:
n Şekerle karamelize edilerek glisemik indeksi yükselen havucun, Antep fıstığı, fındık ve Hindistan cevizi ile glisemik indeksi azaltılır. Yine de Glisemik indeksi 60’ ın üzerindedir. O nedenle çok az yenmelidir.
n HAVUÇLU KEK:
n Un-yağ-yumurta-şeker-havuç la yapılan havuçlu kekin glisemik indeksi 50 civarındadır.
n Un şeker ve yağ kalori değerini çok yükseltir.
n İnce bir dilimden fazla tüketilmemelidir.
n Tatlıların yanında içilen çay-su ve normal veya diyet meşrubatlar glisemik indeksi yükseltir.
n Tatlıların yanında süt veya ayran tercih edilirse glisemik indeksleri düşer.

n

n
n POZİTİF STRES YÖNETİMİ

n

n Temel diyabet...

n

n
n 70 yaşlarındaki diyabet hastası Temel ve eşi, uzun süredir görmedikleri oğulları İlyas ve gelinlerinin, bayramda, kendilerini ziyarete gelmeleri ile çok mutlu olmuşlar.
n Güzel bir yemek sofrasında, yemeklerini yerlerken, yemek boyunca Temel eşine: ‘Hayatım, bana bir kepçe daha, sebze çorbasından koyar mısın, canım, tatlım, patates salatasını ne kadar güzel yapmışsın, bir tanem, bana biberi verirmisin’…. gibi, çok güzel ve nazik sözcükler söyleyince, bu durum İlyas’ın çok hoşuna gitmiş.
n Annesi ile eşi mutfağa geçtiklerinde, İlyas Temel’e ‘babacığım’ demiş, ‘anneme, ne kadar güzel sözler söylüyorsun; sanırım seni örnek almam lazım’.
n Temel gülmüş. ‘oğlum’, demiş ‘sakın çaktırma, sabahtan beri annenin adı aklıma gelmiyor. İdare ediyorum’.
n *İsimler aklınıza gelmezse strese girmeyin. Güzel sözcüklerle hitap edin güler yüzlü ve tatlı dilli olun.
n *İsimlerin akılda kalması için bir öneri:
n Tanıştığınız kişinin ismi ile mutlaka o anda bir cümle kurun.
n Örnek bir konuşma:
n -Sezgin Beyi tanıştırayım.
n -Çok memnun oldum. Sezgilerim çok kuvvetlidir sanırım iyi dost olacağız, Sezgin Bey.
n Bu veya buna benzer bir cümleyi anında kurarsanız. Sezgin Beyin adını uzun süre unutmamanızı sağlar.
n Bir başka konuşma:
n -Esin Hanımla tanışın
n -Esintili bir havada Esin Hanımla tanışmak çok hoş.
n Gibi bir cümleyi anında kurarsanız Esin Hanımın adını unutmazsınız.
n Siz de her yeni isim duyduğunuzda bu cümlelere benzer cümleleri anında kurun, isimler hafızanızdan uçmasın.

n