n Karbonhidratların, kan şekerini yükseltme etkisine glisemik indeks denir.

n
n *Glisemik indeksi düşük gıdalardan oluşan şeker, kana yavaş karışır. Hızla kana şeker veren gıdaların ise glisemik indeksi yüksektir.
n
n *Glisemik indeksi yüksek gıdalar, çabuk acıktırdıkları için şimanlatıcı özellikleri vardır.
n
n *Glisemik indeksi yüksek gıdaların yağ, lif ve protein ilavesi ile glisemik indeksleri düşer. Ama kalori değeri yükselir. Çok uzun süre tok tutan bu gıdaları az tüketmek gereklidir.
n
n *Glisemik indeks pişirme şekli ile de çok ilgilidir. Mikrodalga fırını hücre zarını parçaladığı için gıdanın glisemik indeksini yükseltirken, normal fırında pişen karbonhidratlı gıdanın glisemik indeksi düşer.
n
n Tükettiğimiz gıdaların glisemik indeksi, 50 nin altında olursa sağlıklı gıda tüketmiş oluruz.
n
n Glisemik indeksi 50’nin üzerinde olan gıdaları, glisemik indeksi -0- olan yağ ve et ürünleri ile karıştırırsak veya içerisinde yağ ve protein bulunan düşük glisemik indeksli süt veya yoğurt ile birlikte tüketirsek, glisemik indekslerini 50’nin altına çekebiliriz.
n
n Bu şekilde aynı gıda farklı biçimlerde farklı glisemik indekslerle karşımıza çıkabilir. Bu konumuza MISIR örneği ile başlıyabiliriz.
n
n Mısır, hepimizin severek tükettiği bir gıdadır.
n
n *Mısır ununun glisemik indeksi 70 civarındadır.
n
n *Su ile yapılan ve mayalanan mısır ekmeğinin glisemik indeksi 70 dir. Sadece mısır ekmeğini yanında bir şey olmadan tüketmek hatadır. Yeşil sebze veya et yemekleri ile birlikte tüketilirse glisemik indeksi düşer. Yemek yok ise yağ, peynir veya zeytin gibi yağ ve protein ihtiva eden gıdalarla yenilmelidir.
n
n *Yağ ilave edilerek mısır unu ile tavada yapılan mısır ekmeğinin glisemik indeksi düşer ama kalorisi çok yükselir. Az miktarda tadımlık tüketilmelidir.
n
n *Yine mısır unundan yapılan, kaymak, tereyağı ve eriyen peynirden oluşan çok lezzetli bir karadeniz yiyeceği kuymak’ın glisemik indeksi 50’nin altındadır. Ama, içeriği nedeniyle yüksek kalorilidir. Az ve kepekli ekmek ile yenmelidir.
n
n *Suda pişirilerek hazırlanan çocuklarımızın hatta hepimizin çok sevdiği haşlanmış mısırın glisemik indeksi,50 civarındadır. Pişmiş mısır taneciklerinin üzerindeki zar glisemik indeksi düşüren bir bariyerdir.
n
n * Cornfleks dediğimiz mısır gevreğinin glisemik indeksi ise 80’nin üzerindedir. Sanayide yüksek ısı ve hücre zarı parçalayan ajanlar kullanılarak hazırlandığından glisemik indeksi yükselir. O nedenle süt veya yoğurt ile beraber glisemik indeksi düşürülerek kullanılmalıdır. Cornfleks ilaveli keklerin de çay, meşrubat yerine süt veya ayran ile tüketilmesi yararlıdır.
n
n *Patlamış mısır lif içeriği ve yağ ilavesi nedeniyle Glisemik indeksi 60 civarındadır. Sinema salonlarının vazgeçilmez bu gıdasının yanında su veya meşrubat yerine ayran tüketilmelidir.
n
n *Mısır taneli çorbalar yağ, süt ve et parçaları ile, mısırlı salatalar ise zeytinyağı ve sebzeleri nedeni ile düşük glisemik indekslidirler.
n
n
n
n Temel diyabet...
n
n Diyabet hastası Temel’le, Hipertansiyon hastası Fadime sinirlenip bağıra çağıra konuşuyor. Birbirlerini dinlemiyor. Stres yaşayıp duruyorlarmış. Sonunda bir psikiyatriste gitmişler. Psikiyatrist onları dinleyip inceledikten sonra öğüt vermiş:
n
n *Tartışma ortamı bazen kaçınılmaz olur.
n
n *Eşiniz sinirli ve bağırarak konuşuyorsa asla sizi dinlemez. Konuşmayın, sessiz kalın, mümkünse oradan uzaklaşın.
n
n *Sinirler yatışınca konuşun.
n
n *Eşiniz çok sinirli ise ona asla kendi sorunlarınızı dertlerinizi söylemeyin. Sadece onun sıkıntı ve sorunları ile meşgul olun onu rahatlatmaya çalışın. deyince:
n
n Fadime: Temelim şu an çok sakin ve şirin görünüyorsun. Bu gün sana haber vermeden arabanı aldığımı ve direğe çarptığımı artık söyleyebilirim. Ha bu arada sen doktor hanımla biraz daha konuş ben gidip yemeği hazırlayayım…
n
n
n
n Egzersiz
n
n Hareketsiz yaşamdan kurtulmak isteyen kişilerin ev ortamında yapabileceği çok basit bir egzersiz:
n
n *Yere oturun ve her iki kolunuzun üzerinde arkaya doğru yaslanın.
n
n *Bacaklarınızı bükülü duruma getirip, sağ ayak ucunuzu sol topuğunuza değdirin
n
n *Bu hareketi diğer ayak ucu ile tekrarlayın
n
n *Yüksek sesle tık-tık-tık diyerek hareketin ritmine ağzınızla eşlik edin
n
n *Hareketi 7 kez tekrarladıktan sonra, ayaklarınızı güçlü bir şekilde sallayın ve gevşemelerini sağlayın.
n
n Sonra ikinci tura geçin.
n