n

n
n Lokmaları acele çiğneyerek yutmak, büyük lokmalar yutarak yemek, şişmanlamayı oluşturan zararlı bir alışkanlıktır.
n
n Uzun süre çiğneyerek çok yavaş yemek ise faydalı bir alışkanlıktır.
n
n Kilo vermek isteyen kişilerin, hipertansiyon ve diyabet hastalarının hızla yeme ve büyük lokmalı yutma alışkanlıkları yerine; uzun süre çiğneyerek, çok yavaş yeme şekline geçmeleri, önemli ve olumlu bir davranış değişikliğidir.
n
n Fransızların kilo almadıkları bilinen bir gerçektir. Yemek yemeye saatlerce süre ayırmalarına karşın; sohbet ederek, her lokmayı uzun süre çiğneyerek, buna karşın az miktarda gıda tüketerek beslenirler.
n
n Kanda hemen şekere dönüşen gıdanın karbonhidrat içeren bölümünden oluşan lokmalar, ağzımıza girdiği ve çiğneme işlemi başladığı anda bağırsaklarımızdan inkreatinin denilen hormonları salgılanmaya başlar. Bu hormon-ların salgılanması için lokmanın yutulması yeterlidir.
n
n İnkreatin hormonların Tip2 diyabet hastalığında azaldığı bilinir.
n
n Tip 2 Diyabet hastalığında, bu hormonları kanda yok eden maddeleri önleyici ilaçlar ile inkreatin hormonların kanda uzun süre kalması sağlanabilir.
n
n İnkreatinler ilaç haline getirilerek de insülin gibi iğne ile cilt altına verilebilir. Üstelik insülinin kilo aldırıcı etkisinin tam tersi bir etkiye sahiptir. Bu ilaçların keşfi, Tip 2 Diyabet tedavisinde bir devrimdir
n
n İnkreatin hormonların kanımızda doğal olarak artması için çok yavaş yemeli ve çok uzun süre çiğnemelidir. Sonuçta:
n
n *İştahımız kesilir.
n
n *Doyma hissi çabuk oluşur.
n
n *Pankreas insülin salgılar kana yeterli insülin verir.
n
n *Yağ dokumuz ve adalelerimiz yeterli insülin sayesinde kandan şekeri kolayca alır enerji maddesi olarak kullanır.
n
n *Kan şekeri azalır.
n
n *Kan yağları azalır.
n
n *Karaciğerin şekeri imal edip kana vermesi azalır.
n
n * Karaciğer şekeri gereğinde kullanmak üzere depolar.
n
n HIZLA YEMEK, BÜYÜK LOKMALAR YUTMAK,ŞİŞMANLIĞA HİPERTANSİYON VE DİYABET HASTALIĞINA DAVETİYE ÇIKARMAKTIR.
n
n Çok yavaş yemek uzun süre çiğneyerek lokmaları yutmak: Kişiyi, sağlıklı, zinde, kasları güçlü ve ideal kiloda tutarak hipertansiyon ve diyabet hastalığından korur.
n
n Hipertansiyon, obesite ve Tip 2 diyabet hastaları: Hızla yemek,büyük lokmalar yutmak alışkanlıklarını değiştirirlerse, yavaş ve uzun süre çiğneyerek yeme davranış biçimini başarabilirlerse, daha çabuk iyileşirler.
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n Temel diyabet...
n
n
n
n Hipertansiyon ve Tip 2 Diyabet hastası Temel, bir at çiftliğinde seyislik yapıyormuş. Sağlığına özen göstermeye çalışan Temel, yaşam biçimini değiştirmeye ve sigarayı bırakmaya gayret ediyormuş.
n
n Bu arada ünlü bir bilim adamı şehre konferans vermeye gelmiş. Sigaranın zararları, dünyadaki sigara politikası ve bırakılması konularında konuşacakmış. Temel sigarayı bırakmak için destek almaya konferansa gitmiş. Salona girmiş ki salon boş, hiç kimse yok. Olsun demiş. Ben buraya dinlemeye ve yararlanmaya geldim. Gitmiş. En öne gidip oturmuş.
n
n Bilim adamı konferans vermek üzere kürsüye çıkmış. Temel’e hitaben: Buradaki tek kişi sizsiniz. Konuşmamı yapayım mı, yoksa iptal mi edeyim? demiş.
n
n Temel, Bakın ben seyislik yapıyorum, basit bir insanım, bu konulardan anlamam. Fakat ahıra gelseydim ve bütün atların kaçıp bir tanesinin kaldığını görseydim, yine de onu beslerdim.
n
n Bu sözlere hak veren bilim adamı konferansa başlamış. İki saatin üzerinde konuşmuş. Konferanstan sonra, dinleyicisinin de konferansının çok iyi olduğunu onaylamasını istercesine sormuş: Konuşmamı nasıl buldunuz?
n
n Temel cevap vermiş: Hocam, sana daha önce basit bir adam olduğumu ve bu konulardan pek anlamadığımı söylemiştim. Gene de, eğer ahıra geldiğimde, biri dışında tüm atların kaçtığını görseydim, onu beslerdim dedim, ama elimdeki tüm yemi ona verip hayvanı çatlatmazdım…
n
n
n
n ÖNE-ARKAYA-YUKARI
n
n
n
n Çok yararlı ve kolay bir egzersiz:
n
n
n
n
n
n Omuz eklemlerinizi ve kollarınızı haraket ettirerek omuz eklem hareket yeteneğini artıran bu hareketleri her yerde en fazla da akşam televizyon izlerken yapabilirsiniz.
n
n Bacaklarınızı hafifçe iki yana açarak dizden bacaklarınızı hafifçe bükün. Sırtınız çok dik bir şekilde kollarınızı uzatarak ,sırayla önünüzde, arkanızda ve başınızın üzerinde ellerinizi birbirine vurun. Bunu yaparken başınızı kollarınızla sıkıştırmayın. Egzersizi hızlı bir tempoda yaparken düzenli bir şekilde derin nefes alıp verin. Öne-arkaya – yukarı olmak üzere 7 kez tekrarlayın yorulunca dinlenin tekrar yapın.
n