Dijital dönüşüm ve değişim aklın alamayacağı bir hızda devam ediyor. Akıllı telefonların kullanıma girmesiyle birlikte hızlanan bu süreç beraberinde verimlilik, operasyon süreçlerinin ve maliyetlerin azalmasını getirirken içinde bilinmeyen riskleri de barındırıyor.

Üreticinin Tahsilat Gücü

Makine ve ekipmanları üretimi yapan bir üreticimiz, ürünlerinin içerisinde bulunan gömülü yazılımda bıraktığı bir 'Arka Kapı' ile ürünün tahsilatının gecikmesi durumunda ürüne uzaktan erişerek tahsilatı hızlandırdığını, bu yöntemin gelişmişlerin kullandığı en yaygın bir yöntem olduğunu ifade ediyor.

Bana ve Dostlarıma Karşı Kullanamazsın

Özellikle savunma sanayinde, gömülü yazılımların olduğu silah ve mühimmat ürünlerinde bırakılan 'Arka Kapı' ve kodlamalar ile satışı yapan ülkenin ve dostlarının korunmaya çalışıldığı bilinen bir yöntemdir. Bunun içindir ki ürünü alıcı ülke, tedarik sürecinden sonra bu üründe kullanılan yazılımları millileştirmeye çaba gösterir. Ülkemizden bu konuya örnek verecek isek F-16 uçaklarının aviyonik sistemlerinin millileştirme ve modernizasyon çalışmalarını verebiliriz.

Birçok Verimiz Sistemi Kuran ve Yönetenler Tarafından Kullanılıyor

Günümüzde internette arama motorlarında arama yapmayan çok nadirdir. Bu arama motorlarına eriştiğimiz bilgisayar ve akıllı telefonları IP adreslerinden takip ederek, aradığımız konular, eriştiğimiz web siteleri vb vb. konuları kayıt altına alarak gerektiğinde kullanılmak için muhafaza edilmesi başka bir 'Arka Kapı'mızın oluşmasına imkan tanıyor.

Yaşamımızın vaz geçilemez konumundaki plastik kartlar yani kredi kartları ile yaptığımız alışveriş türleri ve tercih ettiğimiz ürünler gelişmişlerin bizlere yönelik hazırladıkları pazarlama projelerinin en önemli veri kaynağını oluşturuyor.

Sosyal Medya ise tam anlamıyla bizlerin açık bir laboratuvar ortamında gözlem altında tutulduğu bir sanal alan. Oldukça fazla Arka Kapı barındırıyor, oldukça fazla verinin depolanması sağlanıyor.

Evimize , işyerimize güvenlik amacıyla taktırdığımız kameralara bilgimiz haricinde dışarıdan erişim sağlanarak kayıt yapılmadığını veya izlenmediğini kaçımız bilebiliriz , eğer sisteminiz kapalı bir devre değilse?...

Bilebildiğim dijital Arka Kapı örneklerine sütunlar yetmiyor. İşte yaman çelişki burada başlıyor. Verimlilik, operasyon sürelerinin azaltılması, veri madenciliği ve etkin planlama yönetimi istiyor isek işimizde ve yaşamımızda dijitalleşme kaçınılmaz. Soru şu: Bu kadar Arka Kapı'yı içerisinde barındıran dijital yapıyla aldığımız/alacağımız riskleri biliyor muyuz?...

Endişelerimi abartılı buluyorsanız; Çin'liler neden Kuantum Kriptografisi üzerine yoğunlaşarak şifrelenmiş verilerin güvenli bir şekilde iletişimine zaman ve bütçe ayırıyor?...

Teknolojik gelişmeleri ret ederek Amishler gibi yaşayamayacağımıza göre bu oldukça fazla Arka Kapı'ların varlığını bilmek, ona göre tedbirler almak durumundayız.

Sağlıcakla