Emlak piyasasında sahte ilanları tarihe gömecek olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), kiralık konutların ardından yarın itibarıyla (15 Şubat 2026) satılık taşınmazları da kapsayacak şekilde tüm Türkiye'de zorunlu hale geliyor. Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu sistemle, artık mülk sahibi tarafından e-Devlet üzerinden onaylanmayan hiçbir satılık konut veya arsa ilanı dijital platformlarda yayımlanamayacak.

Spekülatif Fiyatlara ve Sahte İlanlara Son

Sistemin temel amacı, ilan kirliliğini temizlemek ve fiyat manipülasyonlarının önüne geçmek. 1 Ocak 2025'te kiralık ilanlar için başlatılan zorunluluk, 15 Şubat'tan itibaren satılık gayrimenkulleri de içine alarak tam kapasiteyle devreye alınıyor. Pilot uygulaması 1 Şubat’ta İstanbul, Ankara ve İzmir’de başlatılan sistem, yarından itibaren 81 ilde geçerli olacak.

A101 7-13 Şubat Aktüel Kataloğu Yayınlandı: İndirimli Ürünler Belli Oldu
A101 7-13 Şubat Aktüel Kataloğu Yayınlandı: İndirimli Ürünler Belli Oldu
İçeriği Görüntüle

Yeni Sistem Nasıl İşleyecek?

Gayrimenkulünü satmak isteyen vatandaşlar için süreç artık şu şekilde ilerleyecek:

  1. e-Devlet Yetkilendirmesi: Mülk sahibi, e-Devlet üzerinden kendisine ait taşınmazı seçecek.

  2. Emlakçı Tanımlama: Eğer satış bir emlak ofisi aracılığıyla yapılacaksa, mülk sahibi o işletmeyi sistem üzerinden yetkilendirecek.

  3. Doğrulama Logosu: Doğrulaması yapılmış ilanlarda "EİDS'den yetki doğrulaması yapıldı" ibaresi veya özel bir logo yer alacak.

  4. Süre Sınırı: Verilen yetkiler en az 3 ay geçerli olacak ve bu süre mülk sahibi tarafından e-Devlet üzerinden uzatılabilecek veya iptal edilebilecek.

"Ayakçı" Emlakçılar Tarihe Karışıyor

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, düzenlemenin sektörü disipline edeceğini vurguladı. Taylan, "Kaçak olarak nitelendirdiğimiz yetkisiz kişiler artık ilan veremeyecek. Bu sistem hem tüketiciyi dolandırıcılıktan koruyacak hem de gerçek ilanların öne çıkmasını sağlayarak piyasadaki balon fiyatları söndürecektir," dedi.

EİDS ile Neler Değişiyor?

Eski Dönem Yeni Dönem (15 Şubat İtibarıyla)
Herkes her mülk için ilan verebiliyordu. Sadece mülk sahibi veya yetkili emlakçı ilan verebilir.
Sahte ilanlarla fiyatlar şişirilebiliyordu. Tapu bilgileriyle eşleşmeyen ilanlar sistemden siliniyor.
Kapora dolandırıcılığı riski yüksekti. Kimlik ve mülkiyet doğrulaması güvenliği artırıyor.
Kayıt dışı aracılık yaygındı. Sadece Taşınmaz Ticareti Yetki Belgeli işletmeler ilan girebilecek.

Sektör analizlerine göre, sistemin tam devreye girmesiyle birlikte ilan sitelerindeki toplam satılık ilan sayısında %20'ye yakın bir azalma bekleniyor. Bu düşüşün, hayali ve yanıltıcı ilanların temizlenmesinden kaynaklanacağı belirtiliyor.