Tüm sağlığından banyo rutinine, tırnak bakımından beslenme alışkanlığına kadar pek çok bilgi ve detay tüm canlılarda olduğu gibi onların da fiziksel ve ruhsal sağlığını etkiliyor. İşte veterinerlerin dikkatle uyardı, evcil hayvanlarda dikkat edilmesi gereken noktalar:
Her hayvanın ihtiyacı farklıdır. Örneğin her köpeğin yıkama sıklığı aynı değildir. Uzun tüylü köpekleri 3-4 haftada bir yıkamak gerekirken kısa tüyleri bir iki ayda bir banyo yapılması uygun olabilir. Verilen bilgiler ortalama olarak verilmekte her hayvanın kendi türüne özel süreleri değişiklik gösterebilmektedir. Kedilerde ise kendi temizliklerinden kendileri sorumlu oldukları için yılda bir iki defa bile yıkanması yeterli olabiliyor. Belirtilen rakamlar özel durumların dışında geçerli olmakla birlikte cins ya da türüne göre değişkenlik gösterebiliyor.
Sağlıklı ve iyi olduğunu düşünerek sık sık evcil hayvanlarını banyo yaptıran insanlar aslında onların sağlığı ile oynuyor. Banyo esnasında özellikle insan şampuanları kesinlikle kullanılmamalı. Evcil hayvanlar için özel olarak üretilmiş onların pH dengesine uygun paraben ve alkol içermeyen şampuanlar tercih edilmeli ve genellikle veteriner onaylı medikal ürünler kullanılmalıdır.
Uzun tüylü dostlarımızın tüyleri her gün ya da gün aşırı taranmalıdır. Bu bakım dökülmeyi azaltarak deri sağlığını korur. Ortalama 3-4 haftada bir tırnak kesimi yapılabilir. Ucu fazla kesilen tırnaklarda kanama gerçekleşebilir. Veteriner kontrolü ya da dikkatli bir işlem bu anlamda şarttır.
Kulaklarda biriken kir ve kötü kokuları enfeksiyona haberci olabiliyor. Fakat bu kirler pamuklu çubukla temizlenmemeli! Özel damlalar yardımıyla ya da veteriner kontrolünde temizlenmeli. Göz çevresi için yumuşak bir bez tercih edilebilir.
Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da dengeli ve sağlıklı beslenme önemlidir. Kaliteli mama kullanımı, taze süt temini ya da ara sıra takviyeler bu dengeyi korur.
Uzmanlar uyarıyor
Uzmanlar, evcil hayvanların da en az bizim kadar hassas olduğunu, onları gösterdiğimiz ilginin sadece sevgiden ibaret değil yaşam kalitelerini de doğrudan etkilediğini, bakım rutinlerini aksatmadan olası hastalıklarının önüne geçerek özenle bakılması gerektiğini vurguluyorlar.