Kışa Hazırlık: Kan Kırmızısı ve Yoğun Domates Sosu İçin Püf Noktalar

Yaz bitmeden mutfaklarda kış hazırlığı telaşı başladı. Domates sosu yaparken herkesin derdi aynı: suyu az, rengi kıpkırmızı, kıvamı yoğun olsun. İşin sırrı ise doğru domates seçiminden pişirme tekniğine kadar uzanıyor.

Takvimler Değişti: Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Kandil ve Bayram Günleri Netleşti
Takvimler Değişti: Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Kandil ve Bayram Günleri Netleşti
İçeriği Görüntüle

Etli ve Az Sulu Domates Seç

Roma, Sivas ya da salçalık domates en iyisi. Bu türler etli, çekirdekleri az ve sosu sulandırmaz. Pazarda domates seçerken eline aldığında ağır geleni kap, içi doludur.

Çekirdekleri Ayıkla

Domatesin kabuğunu kaynar suda 2-3 dakika bekletip soy. Çekirdekleri çıkar, çünkü fazla suyun baş sorumlusu onlar. Püre haline getirdiğinde sosun rengi bile değişir.

Kısık Ateşte Sabır

Sos pişirme işi aceleye gelmez. Kapağı açık bırak, suyu buharlaşsın. Saatler süren kısık ateş pişirme sonunda kıvamlı bir sos seni bekler.

Şeker ve Tuz Dengesi

Bir çay kaşığı şeker domatesin asidini dengeler, rengi canlandırır. Tuz ise lezzeti ortaya çıkarır. Fazla şeker koyma, reçele dönmesin.

Zeytinyağı ve Baharat Desteği

Zeytinyağını hafif kızdır, sarımsağı kavur, ardından domatesi ekle. Taze fesleğen veya kekik at, hem kokusu hem rengi bambaşka olur.

Ekstra Kıvam İçin Süz

Pişen sosu blenderdan geçirip süzersen fazla suyunu ayırmış olursun. Elde ettiğin yoğun sos kışın makarnaya, çorbaya bambaşka lezzet katar.