Dijital Çağın Getirmiş Olduğu Tehditler Nelerdir?
Dijital Çağın Getirmiş Olduğu Tehditler Nelerdir?
İçeriği Görüntüle

Uzaya Giden Teknoloji, Şimdi Kanserle Savaşıyor

İlk olarak astronotların uzayda ameliyat edilmesini sağlamak amacıyla geliştirilen robotik cerrahi sistemi, bugün kanser hastalarının hayatına umut oluyor. Türkiye'de kanser ameliyatlarının yüzde 5’i artık robotlarla gerçekleştiriliyor. Üstelik ülkemiz, bu alanda sağlık turizminin gözde merkezlerinden biri olmaya aday.

Özellikle mide ve bağırsak kanseri vakalarında, klasik açık ameliyatlara oranla robotik yöntemler daha fazla tercih ediliyor. Şu an Türkiye genelinde 9 üniversite ve 11 kamu hastanesinde bu ileri teknoloji kullanılıyor. Bu merkezlerden biri de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi.

Robotik Cerrahide Son Durum

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Server Sezgin Uludağ, robotik cerrahinin kanser tedavisinde artan rolüne dikkat çekti. Doç. Dr. Uludağ, "Her yıl robotik cerrahiyle yapılan operasyonların oranı yüzde 1 ila 3 arasında artıyor. Bu yöntem, laparoskopinin gelişmiş versiyonu olarak dünya genelinde rağbet görüyor. Bugüne kadar dünyada 12 milyonun, Türkiye'de ise 50 binin üzerinde robotik cerrahi ameliyatı gerçekleştirildi. Artık robotlar, cerrahların sağ kolu hâline geldi," dedi.

Hızlı İyileşme, Düşük Risk

Robotik cerrahinin tercih edilme sebeplerine de değinen Doç. Dr. Uludağ, bu yöntemin hastalara pek çok avantaj sağladığını belirtti: "Daha az kan kaybı, hızlı iyileşme ve kısa hastane yatışı gibi faydalar sunuyor. Küçük kesilerle yapılan ameliyatlar sayesinde daha az iz kalıyor. Ayrıca yüksek çözünürlüklü görüntüleme teknolojisi, lezyonların net şekilde görülmesini sağlayarak müdahaleyi kolaylaştırıyor."

Hekime Konfor, Ameliyata Hassasiyet

Robotik cerrahinin yalnızca hastalar için değil, cerrahlar için de büyük kolaylık sağladığını belirten Doç. Dr. Uludağ, "540 derece dönebilen alet uçları sayesinde insan elinin sınırlarını aşan hareketler yapılabiliyor. Derinlik hissi ve büyütmeli görüntüler, dokuların çok daha net görülmesini sağlıyor. Bu da daha güvenli ve kontrollü müdahale anlamına geliyor" dedi.

Türkiye, Uluslararası Sağlık Turizminde Öne Çıkıyor

Türkiye’nin robotik cerrahideki başarısı, yurt dışındaki hastaların da ilgisini çekiyor. Doç. Dr. Uludağ, "Amerika ve Avrupa’daki ameliyat ücretleri Türkiye’ye kıyasla çok daha yüksek. Düşük maliyetle yüksek teknolojiye erişim sağlanabilmesi ve deneyimli cerrahlarımız sayesinde ülkemiz çok tercih ediliyor. Özellikle komşu ülkelerde bu teknolojiye ulaşılamadığı için hastalar Türkiye’yi tercih ediyor," ifadelerini kullandı.

Gastrointestinal Kanserlerde Etkili Sonuçlar

Robotik cerrahinin hangi tür kanserlerde uygulandığını da açıklayan Doç. Dr. Uludağ, "Mide, kolorektal, özofagus, pankreas, karaciğer ve safra yollarını içeren tüm gastrointestinal cerrahilerde bu yöntem kullanılabiliyor. Genel cerrahiyi kapsayan hemen her kanser türünde robotik teknikten yararlanıyoruz," dedi.

Robot Destekli Ameliyatlarda Artış Devam Ediyor

Açık cerrahiye göre daha hassas işlem yapabilme kapasitesi ile öne çıkan robotik cerrahi, aynı zamanda komplikasyon riskini azaltıyor. Doç. Dr. Uludağ, "Dördüncü kol teknolojisiyle hatalar minimuma indiriliyor. Cerrahlar oturarak ameliyat yaptığı için uzun ve karmaşık operasyonlarda performanslarını daha uzun süre koruyabiliyor. Bu da başarının artmasına neden oluyor. Şu anda her 100 kanser operasyonundan 5’i robotlarla gerçekleştiriliyor," şeklinde konuştu.