n

n
n Suriye den atılan top mermilerinden bazıları 3 Eylül 2012 günü Şanlıurfa nın Akçakale İlçesi ne düştü. Türkiye 5 ölü,13 yaralı ile sarsıldı. Türk vatandaşlarının ölümü, tepkiyi artırdı. Yoğun şekilde iç savaşın yaşandığı Suriye den atılan top mermileri anında karşılık buldu, askeri hedefler misilleme yapılarak vuruldu. Ankara toplantı üstüne toplantı yaptı. Genelkurmay Başkanlığı orduyu teyakkuza geçirdi. Başbakan toplantılarda Suriye ye girmek için tezkere kararı aldırdı. Meclis sert tartışmalarla savaş tezkeresini bölünerek onayladı. Şimdi ne olacak, Türkiye Suriye ile savaşacak mı? Umarım böyle bir savaş asla çıkmaz ve yaşanmaz.
n
n
n
n Aslında savaş, Türkiye de çoğunluğun öngörmediği ve asla kabul etmediği bir gelişmedir. Sıradan insanlar Suriye ile Türkiye nin bir savaşa girmesini istemiyor. Bu Suriye nin Türkiye den güçlü olduğunu düşündüğümüz için değil. Zaten Suriye nin Türkiye den güçlü olmadığı biliniyor. Siyasilerin Suriye ye müdahale etme isteğinin altında nelerin yattığını düşünmek gerekir. Savaş herkes için en son seçenek olmalıdır. Suriye, Türkiye ile savaşmak istemiyor. Bunu da Türkiye de herkes biliyor. Suriye nin Türkiye ye karşı kalleşlikleri ve hasmane tutumları olmamış mıdır, hala yok mudur? Elbette Suriye sütten çıkmış ak kaşık değildir! Ama Suriye iç savaş yaşarken, Suriye ye saldırmak, Türk milletine tarih önünde hiçbir zaman yakışmaz. Kaldı ki Suriye halkı, Türk halkına kardeş gibi yakındır. Suriye ile Türkiye nin savaşması demek binlerce masum ve günahsız sivil insanın da ölümü demektir. Bu savaş ağır veballi bir iştir. Türkiye nin dış politikasında savaş çözüm olarak dayatılırsa, bu iş çoktan bitmiş demektir.
n
n
n
n Türkiye de bugün bir referandum yapılsa, orada sorsalar biz de oylasak, Suriye ile mi savaşalım, yoksa Kuzey Irak ta Kandil de barınan PKK terör örgütü ile mi savaşalım diye, yanıtı ise hiç şüphesiz Kandil deki PKK terör örgütü ile olacaktır! Bu durumu aslında bu ülkede söz sahibi olanlar da bilmektedir. Buna rağmen savaş çığlıklarının atılması, tahriklerin çoğalması boşuna değildir. Türkiye yi ateşin içine sokmak isteyen süper güçler, tam gün mesailerini sürdürmektedir. Bundan rahatsız olmamak, buna sessiz kalmak son derece incitici bir gelişmedir. Türk milleti şunu çok iyi bilmektedir ki, savaş ciddi bir çılgınlıktır. Bu çılgınlığın içine girmemek için Türkiye akıllı olmak zorundadır. Suriye konusunda Türkiye ye gaz veren ülkeler, böyle bir savaşta kendi canlarından olmayacaklardır. Oysa ki kazansak bile, bu savaşta kaybedenler fakir aileler olacaktır. Çünkü bu savaşta yine en önde fakir ailelerin çocukları olacaktır. Tarih önünde asla hesabını veremeyeceğimiz bir savaşı Türkiye göze almamalıdır. Birilerinin savaşa çok hevesli ve istekli olması Suriye yi kolay lokma gördüklerinden mi, yoksa başka bir nedenden mi? İşte bu iyi düşünülmeli doğru karar verilmelidir.
n
n
n
n Elbette Türkiye çıkarlarını koruyacak, gerekirse bu yolda çıkarlarını korumak için savaşacaktır. Ama bunun haklı gerekçeleri yoksa, atılacak her adım batağa saplanacaktır. İstiyoruz ki, hiçbir gerekçe ile bir savaş olmasın. Bütün gerekçelerimiz barış için olsun. Hepimiz barış için elimizden geleni yapalım. Savaşın şiddetli bir ölüm ve aynı zamanda yıkım olduğu unutulmasın ki savaş en son çare olsun. İşin özeti, Türk milleti Suriye ile savaşmak istemiyor!..
n