Fiziki ya da tedavisi olmayan hastalığa yakalanan vatandaşların yararlandı malulen emeklilikte liste yenilendi. Peki kimler erken emekli olabilir? Şartlar nelerdir? İşte tüm sorular haberimizde
0x0-son-dakika-en-dusuk-emekli-maasi-icin-11-bin-tl-formulu-1697450614900

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), malulen emeklilik şartlarını ve bu kapsamda dikkate alınan hastalıkları güncelledi. Bu değişiklik, milyonlarca çalışan tarafından yakından takip ediliyor. İşte malulen emeklilik şartları ve dikkate alınan hastalıklarla ilgili detaylar:

Malulen Emeklilik Şartları:

  1. En az on yıldan beri sigortalı olmak,
  2. Toplamda 1800 gün prim ödenmiş olmak veya sürekli bakıma muhtaç derecede malul olmak,
  3. Maluliyetin sigortalının işe girdikten sonra meydana gelmiş olması,
  4. Maluliyeti gösterir maluliyet raporunun alınması.

1800 Gün Prim Ödenmiş Olma Şartı: En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır. Eksik primler, malulen emekli olmadan önce toplu olarak ödenebilmektedir. Bu şart, sonradan tamamlanabilir.

Maluliyetin İşe Girdikten Sonra Meydana Gelmesi: Maluliyet, sigortalının işe girdikten sonra meydana gelmiş olmalıdır. Ancak başvuru yapabilmesi için işten ayrılmış olması gerekmektedir.

para-emekli

Maluliyet Raporunun Alınması: Çalışma gücünün kaybını gösteren maluliyet raporu, tam teşekkülü Sağlık Kurulu'ndan alınmalıdır.

Hangi Hastalıklar Nedeniyle Malulen Emekli Olunabilir?

SGK, malulen emekli olmak için dikkate alınan hastalıkları belirli gruplara ayırmıştır. Bu gruplar arasında nörolojik, psikiyatrik, göz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları bulunmaktadır.

Bazı örnekler ise şunlardır: Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları.

Bu bilgiler 2022 yılı itibariyle geçerlidir ve SGK'nın politika veya yönetmeliklerinde değişiklik olması durumunda güncellenmiş bilgileri almak için SGK'nın resmi kaynaklarına başvurmanız önemlidir.