Günümüzde bütün işler internet üzerinden halledilmekte. Artık internet sitesi olmayan bir şirket düşünmek imkansız. Bu sebeple yeni bir işletme açılırken ilk yapılan işlerden biri, internet sitesini hazırlamak ve sosyal medya hesaplarını kurmak oluyor.

İnternet sitesi hazırlanırken ise en önemli nokta iyi bir hosting şirketi seçmek. Bu noktada Türkiye’de hizmet veren pek çok hosting şirketi olduğu için kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Bunun önüne geçmek için Hostingsatınal.com sitesinden hizmet alınabilir.

Hosting konusunda fazla ilgisi olmayanlar buradan şirketlerin sundukları özellikleri, fiyat farklarını görebilir. Buna göre satın almak istedikleri alan ismini, belirledikleri hosting şirketi üzerinden alabilirler.

Türkiye’ye hizmet veren en iyi hosting şirketleri arasında Hostinger, Site Ground, Kinsta, Blue Host gibi şirketler bulunmakta. Bu şirketlerin sundukları hizmetlerde kimi farklılıklar göze çarpmakta, bu da fiyatlarına yansımakta.

Mesela Hostinger sitesi ilk üç ay ücretsiz hizmet vermektedir. Kinsta ve Blue Host 30 güne kadar, WPEngine ise 60 güne kadar para iadesi sunmaktadır. Fiyatlar ve para iadeleri ilk etapta cazip görünse de öncelik işleyiş ve kapasite olduğu için daha derinlemesine akmak gerekebilir.

Hosting şirketleri ile ilgili olarak bilinmesi gereken noktalardan biri yer sağlayıcı olmaları halinde. Bu durumdaki şirketler müşterilerinden gelen içerik çıkarma taleplerini 24 saat içinde cevaplamalı. Aksi halde 100 bin TL’ye kadar para cezasına çarptırılabiliyorlar.

Bakılması gereken noktalar

Bundan dolayı müşterilerinin isteklerini hızlıca cevaplayan, tatil zamanları bile süratli dönüş yapan hosting şirketlerine bakılmalı. Bakılacak diğer durumlar ise sunulan depolama boyutu, aylık kaç ziyaretçiye izin verdiği ve bant genişliğidir.

Depolama adından da anlaşılacağı gibi depolanacak dosya sayısını göstermektedir. Word Press ile yapılan siteler genellikle 1 veya 2 gigabyte büyüklüğündedir. Ancak sitede kullanılacak fotoğraf ya da videolar varsa bu durum değişebilir. Bir de site kurulurken ne sıklıkta dosya ekleneceği hesaba katılmalıdır.

Her gün yeni verilerin girişinin yapılacak olması halinde daha yüksek depolama alanları gerekliliği ortaya çıkacaktır.

Aylık ziyaretçi sayısı siteye giriş yapmak isteyen kişi sayısıdır. Bu da tıpkı depolama alanı gibi şirketin ne büyüklükte hizmet vermeyi planladığına göre değişir. Tabii hem depolamanın hem de ziyaret sayısının zaman içinde artı göstermesine göre hosting şirketinden alınan hizmet de değişiklik gösterebilir. İlerleyen zamanda daha profesyonel planlara geçilebilir.

Bant genişliğinin önemi

Bant genişliği ise farklıdır. Siteye giriş yapıldığı zaman ilgilerin bir serverdan gönderilmesi gerekir. Bu bilgilerin gönderilme hızını ise bant genişliği belirler. Bant genişliğinin büyük olması hızı da arttırır. Ziyaretçiler siteyi hızlı veya görece yavaş indirebilir. Bu sebeple batan bant genişliğinin ne kadar sunulduğu iyice araştırılmalıdır.

Türkiye’de son yıllarda yasal düzenlemelerde pek çok değişiklik yapıldı. Bu durum şirketler kadar internet hizmeti veren kurumları da etkiledi. O sebeple bir internet sitesi kurmaya başlarken bakılacak oldukça fazla nokta var.

Siteyi bir tasarımcıya kurdurup, onun yardımı ile hosting şirketi bulunabilir. Ardından da istenilen değişiklikler bu kişi üzerinden yapılır. Diğer bir yol şirketin bu işi yapacak kişiyi işe almasıdır. Bu daha güvenlidir zira freelance çalışanlara her zaman ulaşmak mümkün olmayabilir.

Site nasıl yapılırsa yapılsın, hosting konusunda güvenilir, iyi hizmet veren bir yer bulmak şarttır. Ucuza kaçılması halinde çıkacak maliyet ise hiç beklenilmediği kadar yüksek olabilir.