n

n
n Bu bayram biraz buruk geçer diye düşünüyordum. Öyle ya sıladan uzak, memleket hasreti yanar, durur bir yerlerde gizlice. Bazen bir sahilde elde kadeh. Kıvrak bir müzik eşliğinde bile iki damla gözyaşıdır memleket hasreti.
n
n Ama hiç de öyle olmadı bu kez. Köyümdeki baklava ile ayran birlikteliğini bile buldum Fethiye’de. Sevgili Ali Kışlak dostumuz, bize baklava ile ayranı beraber ikram ettirdi. Hem de Brezilyalı gençlere “iyi bayramlar “ dedirterek.
n
n Çalan telefon güzel haberin müjdecisi idi. Samsunlu diş hekimi, doktor ve eczacı arkadaşlar Göcek’e baskın yapmıştı. Benim için Göcek ne ki. Atladık eşimle otomobile 15 dakika sonra ver elini Göcek. Giderken bahçeden incir topladım arkadaşlara. Herkes bayramda çikolata ikram ederken ben incir. Takriben 25 kişilik kocaman bir grup. Hepsi sevilesi Samsunlu. Ben Samsun’a gitmedim ama Samsun bize gelmişti. En büyük sürpriz ise sevgili dost Ülkü Erdoğan Hanımefendinin teşrifleri idi. Samsun’da iken çok sık görüşemesek de birbirimizi sevdiğimiz gerçeğini sarmalayan bir dostluktu bizimkisi. Kendileri rahmetli Doktor Osman Erdoğan Beyefendinin eşleridir. Milletvekili adayımız Müşfik Erdoğan Bey de eşimle kucaklaşıp hasret giderdi. Eh, orada bir de dr. Burhan Erdoğan nam-ı diğer (Rock Burhan ) varsa Göcek bu kez depremden değil Rock’n-Rolldan sallanır. Sevgili Sema ile eşinin dansları bir zamanların tıp gecelerine imza atmıştır. Ecz. Dostum Fatoş ise topladığı köpek kemiklerini bana vermeyi unutup Samsun’a mı götürdü acaba. Elleri dert görmesin. Diş hekimi Muammer Ertan ve eşi Mebruke ve tüm dostlarına teşekkürler.
n
n Onlar resim çektirmek istemediler. Sonra” vergi memurları peşimize düşer” diye. Ben de fotoğraflamadım onları.
n
n Oysa ne tekneler, ne gulet ve motor yatlar var bu koylarda. Adları hiç vergi listelerinde yok. Burası başka bir ülke değil. Kısaca burası Türkiye.. Dünyada en büyük tenakuzların ve dengesizliklerin yaşandığı sistem bozukluğunun had safhada yaşandığı bir ülkeyiz biz. Öyle ki, Fethiye’de İngilizler bile öğrenmiş.”Burası Türkiye” demeyi. Elbette en büyük bayram bana idi. Atladık teknelere ver elini açıklar ve türkuaz derinlikler.. İki ayrı tekne ile tüm derinliklerini keşfettik Göcek’in. Göcek Koyu bu kez Samsun kahkahaları ile çınladı durdu.
n
n Neşeyi ve mutluluğu tüm koylara tutsak ettik. Onlar bize söz verdi bir dahaki sene yine burada bu koyda buluşacağımıza dair. Gecenin karanlığında eller dostluğa kilitlendi veda etmedik. Dönüş yolunda yolları açık olsun.
n
n Ya da denizci deyimi ile “pruvanız neta “ olsun. Huyum kurusun. Böyle hava mı da atmasam ölürüm hani. Şaka bir yana burada sınavlara girip kaptan ehliyeti de alacağım en kısa zamanda. Kim bilir denizlere kaptan olamasam da kalemime kaptanlık ederim.
n
n Bir başka özel haberi de burada ilk kez sizlerle paylaşmak istedim.
n
n Ekvator’da beş yıldır kanser tedavisi gören çocukların kliniğine haftada bir köpekler seansa gidiyor. Çünkü köpekler, çocuklarda adrenalin seviyesini yükseltiyor. Bu da kemoterapinin yan etkilerine karşı çocuklarda direnç sağlıyor. Bunun sonucunda hastane yönetimi haftada bir kez köpeklerin çocukları hastane ziyaretine müsaade ediyor. Köpeklerin ziyaretinden sonra hayata küsen bu çocuklar ani bir değişiklik gösterip cıvıl cıvıl oluyor iştahları açılıp yemeklerini yiyip doktorlarla sohbete başlıyorlar. Yükselen adrenalin salgısı çocuklara direnç veriyor. Dolayısı ile mucize bir ilaç bulunuyor.
n
n Zaten birçok araştırmada köpeklerin ve kedilerin kanser araştırmalarındaki etkileri tartışılıyor. En son Çapa Tıp Fakültesi’nde dahi kanser taramasında bu denendi. Olumlu sonuçlar alındı. İngiltere’de ise bir hayvan ile veya köpekle yaşayan insanların kalp rahatsızlıklarına yakalanma oranı bir hayli düşük çıktı istatistikler sonucunda.
n
n Bu da “Kedi, köpek mekruhtur “diyen yobaz kafalara kapak olsun amiyane bir tabirle.
n
n Bir diğer mutlu haber ise, gelen binlerce şikâyet üzerine TBMM dilekçe komisyonu tarafından petshoplar konusu mercek altına alınıyor. Komisyon petshoplarda hayvan hakları ihlali yaşandığını araştırdı. Sağlıksız koşullarda onlarca hayvan eziyetle yapılan hayvan satışını ve hayvana şiddet konusunda cezaların artırılması istendi. Yunus parklarının kapanması da gündemde.
n
n Milletvekilleri Umut Oran ve Melda Onur bu konuda bir kanun teklifi hazırlayarak Meclis’e sundu. Bu anlamda hayvanların kumar, eğlence, gösteri amacı ile kullandırılmaması hükmü getiriliyor. Ev ve süs hayvanı ticaretinin yapılması, ithali, ihracatı ile ilgili kısıtlama ve yasaklama hükmü için Tarım ve Hayvan Bakanlığı yetkili bulundu. Bir önceki yasama ile de 18 yaş altı petshoplardan alışverişi engellemişti. Böylece Hayvanlara oyuncak muamelesi yapılıp “PET diye alınıp Pat “diye sokağa atılması önlenecek.
n
n Görmek ve görebilmek,
n
n Yaşamak ve yaşattırabilmek
n
n Hissetmek ve hissettirebilmek çok önemlidir.
n
n Bazı insanlar yağmurda yürürler. Diğerleri ise sadece ıslanır.
n
n Bir mavzer gözü gibi karanlığın yüzüne bakarak yürümek,
n
n Yolunda pusuya yattıklarını, arkadan çelme taktıklarını,
n
n Bilerek yürümek.
n
n Yürümek,
n
n Yürekten,
n
n Gülerekten
n
n Yürümek..Tıpkı Nazım Hikmet gibi...
n