n

n

n

n

n

n

n

n

n Ergenekon davasının yargı aşamasının birinci yarısı sonuçlanmıştır.

n

n “Beraat-i zimmet asıldır” genel ve evrensel kuralı unutmuyoruz. Burada suçun kesin sübutu Yargıtay’ın ONAYI İLE GERÇEKLEŞECEKTİR.

n

n Demokrasi ve insan hakları tarihimiz açısından bu hukuki hesaplaşma ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır.

n

n Osmanlı Devleti’nde buna benzer hesaplaşmalar; Dördüncü Murat, Abdülmecit , İkinci Mahmut ve İkinci Abdülhamit dönemlerinde kısmen olmuş fakat, buna rağmen yine de son dönemlerde 1908, 1909 ve 1912 olayları önlenememiştir.

n

n İnsanın içinde var olan yönetme ve hükmetme duygusu, insanı en son terk eden duygu olmaktadır.

n

n Meşru yönden bu duygularını tatmin edemeyenler, bazen gayrimeşru yollara tevessül edebilmektedir. Aynı şekilde meşru yoldan zengin olamayanların gayrimeşru yollara başvurup zengin olamaya çalışmaları gibi.

n

n Servet elde etmede olduğu gibi yönetimde de haramzadeler vardır.

n

n Nedeni ise hakkına razı olmamasıdır. Bu durum, hem yönetici hem de mal elde etmek isteyenler için geçerlidir.

n

n Darbeyi önleyici iki kural vardır: Bunlardan birincisi hukuka işlerlik kazandırarak cezaları caydırıcı hale getirmek, diğeri de darbeye meşruluk giydirecek hukuki ve yönetsel açıkları kapatmaktır.

n

n Ergenekon davasının en kritik dönemindeyiz.

n

n Can çekişen ve bataklığa sıkıştırılmış bir birlik son intihar girişimini mutlaka yapacaktır. Nitekim Balbay’ın tehdidi bunun işareti olarak kabul edilebilir.

n

n Mezhep ve etnisite çatışmalarını körüklemek, barış sürecini provoke etmek, ekonomik, askeri ve turistik tesislere yönelik sabotajlar düzenlemek gibi gayrimeşru işler beklenebilenlerin başında yer almaktadır.

n

n Tarih okuyanlar bilirler ki, Ergenekon örgütü ve cezaları( ki, henüz sonuçlanmamıştır) ne ilktir ne de son…

n

n Ancak teşebbüs edenleri ya da başaranlarını hukukla cezalandırmanın yanında, durumdan vazife çıkartıp darbelerine kılıf arayanlara da fırsat verilmemesinin gereğine inanıyoruz.

n

n Cumhuriyet tarihimizin ve demokrasimizin en kapsamlı davalarından biri olan Ergenekon davası cidden savcılarımız, yargıçlarımız ve hükümetimiz açısından müthiş ve büyük bir sınavdı. Bu yönü ile tarihe büyük harflerle not düşülmüştür. Selam ve sevgi ile…

n

n

n