İnsan olmanın gereği olarak uzun süreli kaldığımız ortamlara alışırız. Bu alışma süreci bazen bizler için uzun bazen kısa sürebilir. Fakat geçen belirli bir sürenin ardından belirli davranışları tekrarlamak bu alanda alışkanlığımızın oluşması anlamına gelir. İşletme körlüğü de bir işletmenin kendi iç süreçlerine, ürünlerine veya alışkanlıklarına fazla alışmasından dolayı dış çevredeki değişimleri, müşteri beklentilerini veya işletmenin hatalarını fark edememesi durumudur. Bu durumu iyi bir şekilde açıklayabilmek için orman örneğini verebiliriz. Sürekli ağaç içerisinde vakit geçirirseniz belirli bir süre sonra ormanın ortasında olduğunuzu fark edemeyebilirsiniz. Bu durum aslında tehlikeli ve bir o kadar da düşündürücü bir olaydır. Zaman içerisinde işletme körlüğünün ortaya çıkmasının bazı nedenleri de vardır. İşte işletme körlüğüne neden olabilecek bazı davranışlar şunlardır;

*Hep aynı işleri yapmak

*Aynı ürünleri sunmak

*Aynı müşteriler ile çalışmak

Bu gibi unsurların sonucunda dış dünyanın varlığından bir haber olabilir ve gelişimlere de bu nedenle kendimizi kapatabiliriz. İşletme körlüğü aslında gelişimin önünde duran en önemli engellerden birisi olmaktadır.

İşte Bu Davranışlar Bizleri itici Gösteriyor
İşte Bu Davranışlar Bizleri itici Gösteriyor
İçeriği Görüntüle

İşletme Körlüğü Nasıl Önlenir?

İşletme körlüğünün önüne geçilebilmesi için yapılabilecek en önemli davranış kendinize ve çevrenize dışarıdan bir gözle bakmak olmalıdır. Tarafsız bir danışmak veya denetçi tutmak da yine işletme körlüğünün önüne geçilebilmesi açısından önemlidir. Bu kişiler süreçleri gözden geçirerek farklı bir görüş ortaya koyabilir ve gelişimin önünü açabilir.