Kurban Etinden Lokum Gibi Kavurma Yapmak Mümkün Mü? Ustanın Taktikleriyle Evet!

Kurban Bayramı sabahı sofralar kurulur, kavurma mis gibi kokar ama bazen çatal batmaz. Çünkü et ya sert pişmiştir ya da aceleye gelmiştir. Ustalık da burada başlıyor. İyi kavurma, sadece et doğramakla olmuyor. Küçük ama etkili adımlarla et lokum gibi oluyor.

Yeni kesilmiş eti hemen pişirme, biraz sabret

Kasaptan gelen sıcak eti hemen tavaya atarsan, tahta gibi sertleşir. Çünkü et kasılmıştır. Dinlenmesi lazım. En az 12 saat buzdolabında beklemeli. Et gevşer, lifler açılır, pişince bıçak bile değmeden dağılır.

Kendi yağı yeter, başka yağ ekleme

Etin içinde zaten lezzet var. Kuyruk yağı veya iç yağı varsa yeter. Kendi suyunu salacak, sonra o suyu çekecek. Kısık ateşte sabırla. Tava tıngırdamayacak, kaynamayacak.

Tuzu en sona sakla, sabırsızlık etme

İlk başta tuz atarsan et kilitlenir, içi pişmez dışı kurur. En son, hatta altını kapatmadan birkaç dakika önce tuz ve baharatları serp. Lezzet orada patlar.

Birazcık su, çok şey değiştirir

Sıcak su, evet. Soğuk değil. Bir çay bardağı kadar. Buhar, etin içini yumuşatır. Hem kuruluk kalmaz hem de daha kıvamlı olur.

Gerçek Ayla’dan Acı Haber Geldi
Gerçek Ayla’dan Acı Haber Geldi
İçeriği Görüntüle

Buzdolabında saklarken bir dilim bayat ekmek koy

İki gün sonra kalan kavurma taş gibi olduysa, sebebi yanlış saklama. Tencereye küçük bir parça bayat ekmek koy, etin nemini korur. Ertesi gün bile taze kalır.

Biraz sabır, biraz bilgi. Kavurma, Kurban Bayramı'nda sofranın yıldızı olacak.